În perioada 7-23 martie, funcționarii fiscali au desfășurat 39 de controale de specialitate la sălile de fitness de pe teritoriul municipiului Chișinău. Verificările s-au axat pe abateri ce țin de utilizarea mașinilor de casă și control, de efectuare a decontărilor în numerar de la consumatori, de deținere a documentelor de proveniență pentru mărfurile supuse comercializării.

De ce este important să ceri bon de casă? Pentru că astfel contribui la colectarea impozitelor și taxelor.

„Eliberarea bonului de casă este dovada că impozitele și taxele se achită și ajung în bugetul statului. Aceste impozite și taxe însumează 30% de contribuție a fiecărui cetățean la achitarea pensiilor și salariilor lucrătorilor din învăţământ, medicină și alte proiecte sociale”, este explicația convingătoare pe care o găsim pe bizlaw.md.

Agenții economici care încasează plăți și efectuează operațiuni economice sunt obligați să utilizeze mașina de casă și control, și să elibereze plătitorilor bonurile de casă. Iată că verificările efectuate la sălile de forță din capitală au demonstrat că regula se încalcă. Inspectorii Serviciului Fiscal de Stat au constatat 28 de încălcări ale legislației fiscale, printre care 8 cazuri de efectuare a încasărilor bănești în numerar fără utilizarea mașinii de casă și control existente, un caz de efectuare a încasărilor bănești în numerar în lipsa mașinii de casă și control cu memorie fiscală, 10 cazuri de neasigurare a bilanțului numerarului în mașină de casă și control, care constă în formarea excedentului de numerar nejustificat documentar, un caz de neasigurare a emiterii la mașina de casă și control a bonului de casă cu valoarea sumei real încasate. Vor fi aplicate sancțiuni fiscale în sumă de 145 mii lei și sancțiuni contravenționale în valoare de 28,6 mii lei.

La final, vă amintim că și consumatorii sunt obligați să îi solicite comerciantului eliberarea bonului fiscal. În acest fel, consumatorii contribuie la combaterea evaziunii fiscale.Dacă o persoană a solicitat bonul de casă, iar acesta nu i-a fost eliberat, atunci trebuie să se adreseze la Agenția pentru Protecția Consumatorului. În caz de neeliberare a bonului de casă, consumatorii pot apela la numărul de telefon 080001525.