Sabina Baciu- Danilov este una dintre participantele la cea de-a II-a ediţie a Forumului Femeilor Lideri din Comunităţile Rurale. A renunţat la funcţia sa de profesoară de istorie, pentru a oferi copiilor social-vulnerabili şi bătrânilor din localitate, suportul de care aceştia aveau nevoie. Pe parcurs a devenit directorul asociaţiei obşteşti “Centrul de Asistenţă şi Intervenţii Comunitare” din localitatea Văsieni, r-nl Teleneşti. În ce mod sprijiţi copiii şi bătrânii?

De sărbători le oferim cadouri, organizăm diferite activităţi festive copiilor din familiile social-vulnerabile şi cei cu dizabilităţi. În timpul verii ne străduim să le oferim posibilitatea de a se odihni în tabere. Iar ceea ce ţine de persoanele în etate, îi asigurăm cu îngrijiri medicale la domiciliu şi iarăşi, de sărbători le oferim pachete cu produse alimentare. Adică permanent ţinem legătura cu ei şi suntem la curent cu necesităţile lor şi încercăm prin diferite moduri posibile să-i ajutăm.

Cine vă asigură suportul financiar în activitatea promovată de echipa ta?

De la stat nu obţinem absolut nimic. Avem mare noroc de finanţatorii externi, care de fiece dată sunt receptivi la propunerile noastre şi împreună încercăm să facem viaţa oamenilor cât de cât mai bună. Aceasta ţine nemijlocit de realizarea proiectelor sociale.

 

Ce te-a făcut să abandonezi activitatea de profesoară şi să îţi dedici timpul copiilor şi bătrânilor din localitate?

Este adevărat că, primele studii mi le-am făcut în domeniul pedagogiei şi anume ca profesoară de istorie, însă, la moment nu activez în acest domeniu, iar pe parcurs mi-am finisat studiile în domeniul asistenţei sociale. Ideea porneşte de la faptul că, tot timpul mi-am dorit să fac mai mult decât ceea ce au copiii de la mine din localitate, pentru că iniţial, în activitatea mea domeniul prioritar a fost copiii, fiindcă şcoala nu le poate oferi acel suport integru de care au ei nevoie. Iar cu timpul am înţeles că, de un mare ajutor, de asemenea au nevoie şi bătrânii şi aşa, deja de nouă ani încercăm să le oferim posibilităţi de dezvoltare, chiar şi de socializare.


Care este atitudinea autorităţilor locale faţă de activitatea ta?

Desigur că este pozitivă, pentru că până la urmă facem un lucru pe cât de frumos pe atât de util localnicilor. Important pentru noi este ca cei care au nevoie de noi să se poată bucura de tot ce facem pentru ei, desigur că uneori este prea puţin, însă noi muncim zi de zi pentru a avea şi mai multe realizări. Deşi nimeni nu ne împiedică în ceea ce facem, din partea autorităților, care la sincer vorbind ar trebui să se ocupe de acest lucru şi nu tocmai noi, în toată desfăşurata activităţii nu am primit nici măcar un simplu mulţumesc, ca să nu mai vorbim şi de celelalte. Totuşi, noi suntem fericiţi de fiecare dată când pe faţa oamenilor care au nevoie de noi se strecoară câte un zâmbet de recunoştinţă, iar asta este cel mai important pentru noi.

 

În activitatea ta, te-ai simţit vreodată discriminată ca femeie?

De foarte multe ori, dar eu permanent prefer să nu acord importanţă acestui lucru. Tot timpul încerc să spun că asta ţine mai mult de profesionalismul cu care încerci să mergi spre realizarea obiectivelor pe care ţi le propui.


Cu ce scop ai venit la acest forum?

Personal îmi doresc să fie mai multă vizibilitate în activitatea femeilor din comunităţi, pentru că ele au cele mai multe probleme: şi mamă, şi soţie, şi activistă, ONG-istă, primar, director de şcoală, şi antreprenor. Aici toate am venit din diferite domenii şi până la urmă pe toate ne unesc aceleaşi probleme, inclusiv aceleaşi necesităţi.


Care sunt cerinţele, pe care leaţi enunţat în conţinutul rezoluţiei?

Spre deosebire de alte Forumuri, la care se vine cu rezoluţia scrisă, noi am elaborat unanim fiecare punct al rezoluţiei noastre. În ea am inclus în jur de douăsprezece puncte, care ne-ar oferi posibilitatea să se pună accentul pe faptul că, femeile nu reprezintă un grup minoritar, ci o componentă de bază a populaţiei din ţara noastră. Una care contribuie în mod semnificativ la economia, educaţia, serviciile sociale oferite de stat. Prin acest, Forum ne-am propus să amplificăm vocile şi vieţile femeilor simple, dar extraordinare, din satele noastre.

 

Cât de mult s-a schimbat situaţia femeilor de la prima ediţie a Forumului?

După un an de zile de la prima ediţie s-au schimbat foarte multe, inclusiv am venit mai multe femei, care îşi doresc o schimbare a situaţiei lor. Acum avem o experienţă mai bogată, obţinută pe parcurs, ceea ce ne-a ajutat în activităţile noastre să ne câştigăm dreptatea. Am învăţat să ne cunoaştem drepturile, să cerem ceea ni se cuvine. Am venit aici cu proiecte noi, cu propuneri şi respectiv să ne împărtăşim unele altora realizările pe care le-am acumulat timp de un an.

Care crezi că va fi impactul adoptării rezoluţiei pe care aţi conceput-o în aceste două zile la Forum?

Ea urmează a fi redactată timp de câteva zile, apoi va fi expediată Guvernului. Acum este dificil să ne pronunţăm care va fi impactul. Totuşi, cred că avem mari şanse de a se adopta această rezoluţie, fiindcă tot ceea ce fac femeile în spaţiul rural merită a fi văzut şi apreciat, iar ele să primească rolul bine-meritat. Consider că vom putea vorbi despre un impact mai mare, în cazul în care anul viitor nu vom fi 80, ci 160 de femei cărora nu le este frică să prezinte realizările pe care le obţin, inclusiv barierele cu care se confruntă. Acum nu ne rămâne decât să aşteptăm decizia Guvernului, însă, indiferent care va fi aceasta, nu trebuie să renunţăm la ceea ce facem.

Distribuie articolul: