Din ce în ce mai multe femei ajung să trăiască singure. Multe dintre ele spun că astfel sunt mai libere şi mai fericite. Însă, putem admite că nu ele au fost cele care au ales singurătatea, dar ea le-a ales. Din start, excludem argumentul că este ceva normal, deoarece numărul femeilor în lume este mai mare decât cel al bărbaţilor. Lucrurile demult nu mai stau aşa. Acum pe glob sunt cu, aproximativ, 48 de milioane şi jumătate mai mulţi bărbaţi decât femei. Din ce motive femeile aleg să nu se căsătorească?

Conform unor sondaje, realizate de ziarista franceză Marie-Laure Uberti, „majoritatea femeilor care aleg să trăiască singure sunt în permanentă aşteptare, convinse că, într-o zi, le va ieşi în cale exact bărbatul visurilor lor”. Altele, chiar fiind într-o relaţie tot nu se mulţumesc cu ceea ce au şi, permanent, caută o variantă, de rezervă, mai bună.

Părerea terapeuţilor este că, visând la un viitor mai luminos o femeie poate rata să se bucure de prezent. Iar odată cu înaintarea în vârstă, ele rămân profund dezamăgite, ceea ce duce la schimbări destul de accentuate, în ceea ce ţine de comportamentul şi atitudinea lor față de viaţa de familie.

Odată ce conştientizează că, singurătatea nu este tocmai ceea ce şi-au dorit cu adevărat, femeile singure nutresc sentimente de invidie faţă de cele căsătorite. Și nu pentru că ar simţi lipsa banilor, fiindcă o femeie, indiferent dacă este căsătorită sau nu, are o situație financiară mai stabilă decât un bărbat. Femeia fără partener întotdeauna simte anumite regrete din trecut şi încearcă, de fiecare dată, să-şi închipuie o eventuală relaţie, care ar fi putut rezista în timp cu un anumit pretendent, pe care, cândva, l-a refuzat din capriciu.

În majoritatea cazurilor acestea duc un mod de viaţă dublu: în public declară că sunt fericite şi mulţumite de un asemenea mod de viaţă, însă, când se ciocnesc de anumite dificultăţi, îşi dau seama că nu e totul aşa cum şi-ar fi dorit. O bună parte a femeilor din această categorie sunt cultivate, inteligente, ocupă funcţii importante, însă au ales solitudinea nu pentru că aşa ar fi vrut, dar fiindcă au conisderat cariera mai importantă decât o căsnicie.

Într-un alt sondaj realizat de către scriitoarea şi psihanalista franceză Jeanne Cressanges, vedem că „multe asemenea femei duc o viaţă dezordonată, în umbra căreia se ascunde nostalgia pentru adevărata viaţă de cuplu. Aproape niciuna nu recunoaşte această tentă nostalgică. Toate bravează, deşi sufletul lor este cuprins de panica timpului”.

Este sau nu mariajul mai bun pentru sănătatea femeilor?

Cercetătorii consideră că o mariajul este binevenit pentru viaţa fiecărui gen. De obicei, persoanele căsătorite trăiesc mai mult, se îngrijesc de sănătate mai bine, au o viaţă sexuală normală, sunt mai puţin stresate și au un risc mai redus să se îmbolnăvească de inimă, diabet şi depresii, în comparative cu cei care aleg să trăiască singuri.

Cu toate acestea, femeile căsătorite, spre deosebire de bărbaţii aflaţi în aceeaşi situaţie, se aleg cu o durată de viaţă mai scurtă decât cele aflate în singurătate. Şi acesta ar putea servi un argument destul de puternic pentru femeile singure, dornice de a trăi mai mult şi doar pentru ele. Însă, nu este adevărat şi argumentul că, în această ipostază ar fi mai liniştite, fiindcă în cazul căsătoriei riscul depresiei la acestea scade considerabil.

În plus, căsătoria este bună şi pentru doamnele care suferă de depresie, episoadele depresive fiind mult mai rare şi mai puţin grave. Un avantaj al femeilor necăsătorite este un dezavantaj pentru celelalte, căci probabil din cauza faptului că se simt mai relaxate cu propriul corp, acestea încep să se îngraşe, indiferent dacă au sau nu au copii.

Totuşi, alegerea de a trăi o viaţă în cuplu sau nu, aparţine fiecărei femei, căci până la urmă, dreptul de a decide le aparţine. Unele preferă să trăiască mai puţin, dar bine, iar altele pur şi simplu mai mult, bucurându-se pe deplin de libertatea lor.

Distribuie articolul: