Zinaida Anestiadi, medic endocrinolog, a promovat și a argumentat metoda de tratament combinat cu iod radioactiv și mercazolilă a bolnavilor cu gușă toxică difuză. A elaborat o metodă nouă pentru diagnosticarea diabetului zaharat. A fost membră a Academiei de Științe Medicale din New York din 1994, președintă a Societății Endocrinologilor din Republica Moldova, membră a prezidiului Societății Endocrinologilor din Rusia (începând cu anul 1992).

Medicul endocrinolog și profesorul universitar Zinaida Anestiadi s-a stins din viață pe 27 septembrie, la vârsta de 79 de ani. Astăzi ea va fi condusă pe ultimul drum. Comunitatea academică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova este profund îndurerată de trecerea în eternitate a regretatei Zinaida Anestiadi, profesor universitar, doctor habilitat în științe medicale, șefa Catedrei de endocrinologie, unde a activat mai mult de trei decenii, Om Emerit al Republicii Moldova, Cavaler al Ordinului „Gloria Muncii”. Zinaida Anestiadi s-a născut la 1 septembrie 1938, în satul Sărătenii Vechi, r-nul Teleneşti.

Mitingul de doliu are loc astăzi, 29 septembrie, în Blocul didactic nr. 1 „Leonid Cobâleanschi” (str. N. Testemiţanu, 27).

Distribuie articolul: