A murit „mama folclorului românesc” – așa titrează piesa de peste Prut. Și pe bună dreptate, jurnalista și realizatoarea TV Mărioara Murărescu a fost o figură marcantă a televiziunii și a folclorului românesc, reaușind să realizeze, ani la rând poate cel mai iubit program folcloric lansat vreodată în România „Tezaur Folcloric”.  Îndrăgita realizatoare tv s-a stins din viață astăzi, la 66 de ani.

Mărioara Murărescu a încetat din viață noaptea trecută, la 66 de ani, după o lungă și grea luptă cu cancerul. Diagnosticată pentru prima oară cu un cancer mamar în 2008, Mărioara Murărescu a făcut tot ce era necesar pentru a încerca să învingă boala. A fost supusă unor intervenții chirurgicale și mai multor ședințe chinuitoare de chimioterapie. Cancerul nu s-a lăsat însă și a revenit mai târziu, sub o altă formă, la tiroidă. Lupta a fost pierdută, astfel noaptea trecută, când Mărioara Murărescu a încetat din viață după o lungă suferința, lăsând românilor moștenire munca ei de-o viață și rămând în amintirea tuturor drept una dintre cele mai îndrăgite realizatoare de televiziune.

 Mărioara Murărescu

S-a născut la 1 octombrie 1947 într-o familie de preoți, care i-au insuflat de mică pasiunea pentru muzică. O operație de amigdalită i-a schimbat însă vocea și totodată planurile pe care le avea cu viața sa. În anul patru de facultate, a descoperit însă muzica populară, care a reușit ușor-ușor să-i între în suflet. După debutul în radio, Mărioara Murărescu vine în televiziune, unde vreme îndelungată a realizat programul folcloric „emblemă” a României –  „Tezaur Folcloric”, emisiunea care s-a bucurat de un succes nespus în rândul oamenilor, deschizându-le multora ochii către ceea ce înseamnă folclor autentic.

Mărioara Murărescu era cea care, încercând să își țină aproape publicul, dar să și facă astfel încât regimul comunist să nu-i interzică emisiunea, străbătea țara-n lung și-n lat pentru a descoperi și mai apoi a aduce în față telespectatorilor săi cele mai frumoase melodii de folclor. În anul 2009, a fost decorată cu Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler. 

Sursa: ADPM