A vândut cărţile tatălui său, pe care le ţinea pe poliţele bibliotecii de acasă şi a făcut prima mie de dolari. Banii adunați i-a investit în prima afacere cu telefoane mobile. N-a vrut să se oprească la ceea ce avea şi şi-a dorit mai mult. A deschis o reţea de magazine cu telefoane mobile, apoi o reţea de pizzării, apoi o reţea de restaurante şi planuri mai are multe, să aibă doar o echipă bună şi oameni potriviţi.

Este un businessman respecat, invidiat, dar şi cu valori morale, spune el. Ruslan Cojocaru ne-a mărturisit cum este să fii om de afaceri în Moldova, un soţ mereu îndrăgostit, dar şi un tată care educă două fete.

Prenume: Ruslan

Nume: Cojocaru

Locul naşterii: Chişinău

Studii: Superioare economice

Hobby: Cititul

Vârsta: 34 de ani

Am cunoscut-o pe soţia mea întâmplător, pe scările Academii Economice, eram ambii studenţi. M-am apropiat de ea şi am întrebat-o „ne cunoaştem?”, apoi întâlnirea a evoluat în ceva mai serios.

Mi-a trebuit un an de zile s-o cuceresc. Apoi i-am cerut mâna, n-a fost nimic neobişnuit, pentru că, din păcate, nu sunt aşa de romantic. A fost standardul clasic, am dus-o la restaurant şi… atât.

                     Ruslan împreună cu soţia şi fiiicele

Acum avem două fete, ceea ce este extraordinar pentru mine. Eu am crescut într-o familie cu doi băieţi şi nu ştiam cum e să ai o fată în familie. De la început eram un pic derutat, când am văzut că Dumnezeu mi-a dat două fete, pentru că nu ştiam cum se educă. Dar până la urmă cred că nu este nicio diferenţă, important este să atragi atenţia la bază. Primesc o plăcere extraordinară că ele sunt mai dulci, mai deschise, mai… fete.

Mi-aş dori să acord mult mai mult timp educaţiei lor şi să fiu mai mult cu copii şi am mult de lucrat la acest capitol.

În topul preferințelor, când petrecem timpul liber în familie sunt discuţiile, plecările la bunici, facem activităţi împreună, privim desene animate, filme, mergem la plimbări.

Sunt convins că fiicele o să-mi reproşeze, când o să crească mari, faptul că petrec prea puţin timp alături de ele.

Le compun singur poveşti, în baza a diferite motive. Dar probabil că Alba ca Zăpada este povestea preferată a fiicei cele mai mici, aşa-mi închipui eu.

Soţia este mereu alături de mine în proiectele pe care le fac, ea este cel mai stabil om din echipă.

Mai avem mult de lucrat la succesul nostru, reţeaua de restaurante pe care am deschis-o a fost o modă, care, probabil cu timpul o să treacă. De aceea, trebuie să muncim ca să fim stabili în impresionarea oaspeţilor. Nu este greu să fii primul, dar este mai greu să te menţii şi, pe lângă asta, mereu trebuie să impresionezi.

                     Ruslan Cojocaru, TEDx Moldova 

Ceea ce am reuşit să fac a fost datorită echipei. Eu nu cred că este un om care a generat tot, pur şi simplu avem multe persoane creative care muncesc zi de zi.

Lucrăm foarte mult să avem un personal drăguţ şi pozitiv, pentru că impresiile pozitive le lasă oamenii, pentru că pereţii şi toate astea se uită. Încercăm să selectăm oameni pozitivi, zâmbitori, comunicabili şi să cunoască limba engleză. Scopul nostru este ca oamenii să plece de aici mai luminoşi, mai entuziasmaţi, mai plini de viaţă.

Nu sunt un mare cafegiu, cu toate că aceasta este credinţa restaurantului nostru. Am devenit iubitor de cafea după ce am lansat localul, cert este faptul că acum fac diferenţa între o cafea de calitate bună şi una de calitate proastă. Vrem prin intermediul cafelei să împărtăşim şi un pic de dragoste şi linişte.

                    Ruslan Cojocaru, imagini arhivă personală

Noi am venit la locul potrivit şi la timpul potrivit, din acest motiv am şi avut succes. În Chişinău lipsea aşa ceva, pentru că erau foarte mulți tineri care îşi doreau un asemenea tip de cafenea, care în străinătate este destul de popular.

Se pot face afaceri legale în Republica Moldova, mai mult decât atât, eu consider că ele anume aici trebuie făcute, pentru că în Vest totul este ocupat, iar la noi sunt foarte multe oportunităţi. Important e să-ţi placă ceea ce faci.


                         Ruslan Cojocaru, imagini arhivă personală

Îmi încarc bateriile din faptul că oamenii sunt mulţumiţi de ceea ce facem, pe mine asta mă încarcă şi mă umple cu energie. Acesta este cel mai bun generator, care te mişcă înainte.

Francizorul cu care lucrăm la reţeaua de pizzării a pierdut procesul de judecată cu artistul care pretindea că-i folosim numele, de aceea, din acest an o să facem un rebraiding.

Pentru mine există două reţete de succes: focusarea şi iarăşi focusarea. De aceea, nu vreau să mă dispersez şi vreau să cresc ceea ce am şi am obţinut până acum.

 

Distribuie articolul: