Rușii au fost cuprinși de panică, iar pe măsură ce se apropie data de 21 decembrie, când potrivit unor susținători ai teoriei sfârșitului lumii, anume atunci, viața pe Pământ se va sfârși, panica ia amploare. Unii locuitorii ai Rusiei au avut nevoie de asistența psihoterapeutică. Pe teritoriul Rusiei a fost semnalat comportament neadecvat al cetățenilor, în legătură cu data de 21 decembrie, când unii cred că va fi sfârșitul lumii, reacția oamenilor devine absurdă, iar autoritățile sunt alarmate.

Într-o închisoare de femei aflată lângă granița cu China, deținutele, au avut o psihoză în masă, acestea au beneficiat de ajutorul unui preot, care a reușit să calmeze spiritele, acestea au avut nevoie și de asistența unui psihiatru. Potrivit ”The New York Times”, într-un oraș de la est de Moscova, oamenii panicați, au golit rafturile magazinelor și își fac provizii de chibrituri, kerosen, zahăr și lumânări. 

Guvernul rus este alarmat de situația creată. Ministrul pentru Situații de Urgență, a emis un comunicat, prin care declară că există suficiente sisteme de monitorizare a tot ce se întâmplă pe Terra și dincolo de granițele ei, iar dacă ”sfârșitul lumii” s-ar fi apropiat, aceste sisteme ar fi înștiințat de mult omenirea. Cu toate acestea, el a avertizat că Rusia rămâne vulnerabilă la calamitățile naturale.

Experții în psihologie susțin că Rusia este deosebit de vulnerabile în fața unor asemenea evenimente, pline de superstiții. Motivul este că rușii sunt un popor superstițios și totodată cu un număr mare al populației, iar panica și îngrijorarea față de 21 decembrie, se poate răspândi foarte repede și poate căpăta proporții pe cât de absurde, pe atât de periculoase.

Sudul Franței, potrivit ziarului ”Adevărul”, se confruntă cu aceiași problemă, autoritățile au anunțat că vor bloca accesul spre muntele Bugarach, deoarece acesta poate fi invadat de fanatici care cred în sfârșitul lumii, socotind muntele Bugarach, un loc sacru, care-i va salva de ”sfârșit”.

Susținătorii ideii sfârșitului lumii pe data de 21.12.2012, cred că viața pe Pământ se va sfârși anume în această zi. Principala lor dovadă, este calendarul Maya, care se sfârșește anume pe această dată. 

Totodată,  speculațiile despre sfârșitul lumii, aduc unor șarlatani o groază de bani. Tot în Rusia, spre exemplu, așa zișii afaceriști, comercializează rucsacuri sau colete cu lucrurile strict necesare în caz de urgență, convingând lumea că le va fi de folos, dacă se va produce sfârșitul lumii. Încă cu câțiva ani în urmă, oamenii din Europa, au început să cumpere, contra unor sume colosale, locuri în hoteluri, construite în buncăre, unde se vor ascunde înainte de 21 decembrie. În Franța, s-a deschis un post de televiziune care non-stop derulează emisiuni, documentare și filme cu tematica sfârșitului lumii. Unele posturi tv, difuzează emisiuni, unde americanii povestesc despre tunelurile construite sub casele sau în ogrăzile lor, pentru a se ascunde acolo de ”sfârșit”.

Cert este un lucru: unii se panichează până la extreme periculoase și pline de fanatism, alții se bucură de panica lor, pentru că aceasta le aduce mulți bani. 

Distribuie articolul: