Despre maternitate, Rusalina Rusu are multe de spus, dar, în același timp, le preîntâmpină pe mămicile care au așteptări mari de la ea că nu este deloc perfectă, nu are principii și valori declarate, ci doar multă dragoste pentru copiii săi. Încă nu știe cum e să fii mame la pătrat, dar își dorește foarte mult să fie la fel de activă ca și până în acest moment. Ce strategii de educație folosește prezentatoarea tv și câți copii își mai dorește, aflați din interviul ce urmează.

Despre maternitate, Rusalina Rusu are multe de spus, dar, în același timp, le preîntâmpină pe mămicile care au așteptări mari de la ea că nu este deloc perfectă, nu are principii și valori declarate, ci doar multă dragoste pentru copiii săi. Încă nu știe cum e să fii mame la pătrat, dar își dorește foarte mult să fie la fel de activă ca și până în acest moment. Ce strategii de educație folosește prezentatoarea tv și câți copii își mai dorește, aflați din interviul ce urmează.

Mămică a doua oara, foarte curând! Ai ezitat mult până să decizi că trebuie să vină și al doilea?

N-o să mint că a fost o sarcină pregătită, gândită și răsgândită. Soțul meu demult își mai dorea un copil și eu, dar să fie gata născut și crescut până la un an (râde). Eu cred că cea mai grea perioadă pentru o mămica este să-l scoți un pic la lumina, să treci de nopțile nedormite, de colici în burtică, de dințișori și alte lucruri fiziologice care vin toate odată la pachet.

De fapt, Bogdan așteaptă să fie badea?

Bogdan așteaptă mai puțin, nu mi-a zis niciodată că mai vrea un frățior sau o surioară. Dar sunt bucuroasă că încet, încet facem progrese cu acceptarea că vine pe lume încă un membru al familiei. La început a reacționat destul de dureros, își ascundea jucăriile, îmi zicea că el e singurul baby, acum vine și-mi mângâie burtica, îi spune bună dimineață și-mi zice că el e mare, dar baby e un papă lapte, deci tot este el mai deștept.

Se spune că sarcinile, ca și copiii, sunt diferite. Ce e diferit de această dată în cazul tău?

Nu prea au fost diferențe între sarcini, nu știu cum va fi nasterea. Cred că o să pun aceleași kilograme, deși eu țin cu dinții să pun măcar un pic mai puțin, n-am avut deloc toxicoză, pofte, poate doar vârsta mă dă un pic de sminteală. Cum zice mama mea -€“ „ce vrei, n-ai 20 de ani”, obosesc mai repede. Și paradoxal, dar de când sunt însărcinată au apărut atâtea proiecte, idei, concerte, evenimente pe care nu le pot onora. Parcă până a fi însărcinată nu eram așa de solicitată.

Cum crezi că vei fi în postura de mămică pentru a doua oară: mai calmă, mai experimentată…?

Îmi propun de pe acum să nu fiu o mamă obsedată, să dorm mai mult, să fiu mai calmă, să nu tresar la fiecare scâncet. Deși, eu nici la Bogdan n-am umblat cu spirtul în mână și nu am lins pardoseala de microbi.  Dar, cine știe??? Mă rog lui Dumnezeu să-mi dea un copil sănătos.

Vei aplica în cazul celui de-al doilea copil aceleași principii și strategii de educație?

Nu am avut strategii și principii în educarea lui Bogdan, nu l-am hrănit și alăptat pe ore, nu i-am impus lui și nici mie reguli, l-am pupat și l-am alintat cât a încăput în ambii. Viața și așa e dură, cu legi nescrise și canoane de care va trebui să țină cont mai târziu, nu vreau să-l pregătesc de pe acum să fie bărbat, să fie puternic, să rabde, să dea înapoi. La noi totul decurge firesc – dacă dăm prin străchini, strângem cioburile, le aruncăm să nu vadă alții și mergem mai departe. Urăsc strategiile și principiile. Când citesc că mamele au nevoie de sfaturi cum să-l educe, cum să-l învețe, apoi cum să-l dezvețe pe copil… mă apucă groaza. Parcă ar vorbi despre niște roboței pe care poți să-i programezi. Mie îmi place spontanietatea, înstinctul matern.

De fapt, câți copii își dorește familia voastră? Îți plac familiile numeroase?

De fapt, când eram la mamă fată le ziceam tuturor că vreau minim trei copii. Acum nu mai sunt la fel de optimistă și nu e vorba că nu m-aș descurcă fizic, dar partea materială impune totuși niște reguli: azi copiii sunt scumpi! Dar, nu zic niciodată – „niciodată”! Am avut în calitate de invitați pe canapea familii relativ tinere care au câte cinci și chiar șapte copii și i-am invidiat cu invidie albă că au avut un asemenea curaj.

Ai o emisiune în care vezi și asculți experiența multor familii… ce ai învățat de la ei, ce aplici din ceea ce ți-au povestit?

Când am pornit această emisiune credeam că o să aduc pe canapea familii mega realizate și mega fericite. Până la urmă am descoperit că toată lumea se ceartă, trântește ușa și pleacă, apoi revine și o ia de la capăt. Am înțeles că în fiecare familie există furtună și există soarele care iese de după nori. Am înțeles că noțiunea de fericire nu este una generală, că ea există în particular în fiecare familie, în dependența de ce scopuri îți propui. Asta m-a făcut să am încredere în mine și în puterea mea de a clădi o familie trainică. Încerc să fiu împlinită cu mine însămi în fiecare zi, să nu cer de la ceilalți membri ai familiei mele mai mult decât sunt conștientă că ei pot să-mi dea. Încerc să nu mă uit peste gard și să arăt cu degetul la celelalte cupluri, nu mă compar cu nimeni și asta mă face fericită.

Rusalina Rusu

Cum va rămâne cu televiziunea cât timp te vei dedica bebelușului?

Nu vreau să anticipez lucrurile. Totul depinde de puiul de om care e încă pe drum. La sigur că n-o să stau prea mult acasă. Nu sunt eu omul care să stea între patru pereți. La Bogdan, am stat un an oficial în concediu de maternitate. Eu nu cred că educația și grijă față de copil este direct proporțională cu concediul de maternitate. Detest mamele care se plâng toată viață că nu s-au realizat din cauza copiilor sau, și mai rău, le scot ochii acestora că ei sunt de vină. Avem atâtea exemple de mame realizate, care au copii mici acasă, care îi căra cu ele peste tot, care își fac programul în dependența de necesitățile lor. Aceste mame îmi dau și mie putere să cred că o să mă descurc.

Unde îți vezi copiii peste ani, atunci când vor deveni maturi și responsabili?

Nu știu, eu nu visez cu ochii deschiși. Important e să crească oameni integri, cu simțul responsabilității, cu dragoste și respect față de cei apropiați. Cât despre talente – încă sunt departe să gicesc ce vor fi.

Ce sfat ai pentru viitoarele mame de 1, de doi copii…?

Să-și trăiască viață frumos indiferent de câți copii au acasă. Să nu pună lipsurile, greutățile, frustrările și neîmplinirile pe umerii copiilor, ei nu au nici o vină. Să se determine ce fel de femei sunt: femei-mame sau femei de carieră. Fiecare femeie își găsește menirea în ceva care o face utilă. Găsiți compromisul și atunci veți fi împăcate.

Foto: Ellene Mocrii

Distribuie articolul: