Consideră că oamenii care trebuie să se întâlnească, se vor întâlni și se vor atrage ca magneții, indiferent de modul în care se vor cunoaște. Despre experiența sa de voluntariat din Geneva, Romina Bacarji ne va povesti multe, dar cel mai important totuși este faptul că a realizat visul unei fetițe decedate din cauza cancerului, care a vrut să-i facă o surpriză surorii sale care va fi mireasă în toamna acestui an.

Pe 14 februarie, chiar de Ziua Îndrăgostiților, am avut o experiență de neuitat. Am mers la Geneva la un iarmaroc de caritate, organizat de Lilian Helps Children Association. Este o asociație din Geneva fondată de către o moldoveancă de la noi, stabilită cu traiul în Elveția, deja de 5 ani – Tatiana Zalevschi, dar și de șoțul ei, Iurie Lungu. De ce am organizat acest eveniment anume în această zi? Pentru că a doua zi, pe data de 15 februarie, urma să fie Ziua Internațională a copiilor bolnavi de cancer.

Tatiana lucrează pentru Națiunile Unite (ONU) la misiunea diplomatică a Coreei, iar soțul ei, Iurie, la aeroportul din Geneva. Să vă povestesc cum am făcut cunoștință cu Tatiana. Sincer, dar foarte sincer, ne-am cunoscut pe Facebook. Iar înainte de a pleca la Geneva, la Iarmaroc, ne-am văzut în realitate doar de două ori, când dânsa a venit pentru câteva zile la noi în țară. Iată așa minuni face astăzi, o rețea de socializare.

Înainte de a pleca în Elveția la Iarmaroc, am colectat lucrările handmade, confecționate de copilașii bolnavi de cancer, internați la Institutul Oncologic. Din fericire pentru acești copii, în spitalul sus-menționat, s-a deschis un Centru de Creație Educațional, în care copii își petrec timpul (atunci când le permite sănătatea) confecționând diferite accesorii handmade, alături de psihologi și profesori. Așa se face că perioada lor de internate poate fi de durată, (6 sau chiar 8 luni), iar ca să nu piardă din orele de școală, atunci când sănătatea le permite, fac lecții cu profesorii și deja primesc și asisență psihologică. 

În cadrul acestui centru, copii confecționează diferite lucrări handmade, pictează tablouri, croșetează, crează felicitări… deci lucrările lor sunt variate și foarte interesante

Scopul Iarmarocului a fost unul nobil, să adunăm fonduri pentru acești copii. Noi am vândut lucrările lor, iar toți banii colectați i-am dat părinților acestor copilași. Din păcate, nu s-au vândut foarte multe obiecte făurite de ei, dar am avut ocazia să vindem lucrările meșterilor de la noi din țară, care au donat foarte multe bijuterii, accesorii ș.a. Rezultatul a fost unul frumos, zic eu, am adunat 1800 de franci

Pe lângă accesoriile handmade, noi am mai copt și biscuiți, prețul acestora era unul filantropic, un biscuit costa un franc, iar din ei am colectat aproximativ 300 de franci, ceea ce ar spune că am vândut aproximativ 300 de biscuiți. 

Evenimentul a fost frumos, am rămas mulțumite de rezultatele acestuia, pe această cale mulțumim Ambasadei noastre din Elveția care a distribuit informația despre noi și despre Iarmaroc. Vreau să spun că, au venit foarte mulți cetățeni moldoveni care fac parte din Diaspora de-acolo.

Despre elvețieni, vreau să spun că sunt calculați, ei când se apropiau de masa noastră, care mai avea și un poster mare cu toții copii din spital care au confecționat lucrările, erau mirați, deoarece nu știau despre Republica Moldova, dar până la urmă nu este ceva straniu în asta. Totuși au fost foarte receptivi și au contribuit cu ce au putut, pentru că aveam și o boxă pentru donații

Ieri, 4 martie, am fost la spital și am dat banii părinților. Am făcut 21 de pliculețe, în care le-am pus câte 1000 de lei; unei fetițe i-am pus 2100, Ingăi Titov, ea a avut cele mai multe lucrări confecționate din cele pe care le-am expus la iarmaroc. Inga este o fetiță foarte talentată și creativă, iar Art-Terapia o ajută foarte mult să treacă peste acest impas.

Vreau să mai povestesc despre un caz. La Iarmaroc am avut niște lucrări care au fost confecționate de o fetiță, Valentina, de ce spun „au fost”, pentru că din nefericire ea a decedat anul trecut, la sfârșitul lunei noiembrie, dar a aflat despre evenimentul nostru prin octombrie și a decis să meșteșugărească câteva obiecte chiar până în ziua decesului. Așa și a făcut! Ne-a rugat să-i vindem lucrările și să-i dăm banii în calitate de cadou, surorii sale, care în această toamnă își va sărbători nunta. Noi am pus banii în plic și i-am lăsat directoarei centrului să-i transmită familiei fetei. Iată așa o surpriză va avea sora Valentinei la nunta sa.

Doresc prin intermediul revistei PentruEa.md să îndemn toată lumea să fie mai bună, să se implice cât mai mult în acte de caritate, pentru că ele se răsfrâng benefic nu doar asupra celui care beneficiază de aceste acte, dar și asupra celui care le efectuează. Ar fi bine să ieșim din zona noastră de confort și să ajutăm oamenii care au nevoie de susținerea noastră. Nu în zadar Maica Teresa a spus: „Tu poţi face lucruri pe care eu nu le pot face. Eu pot face lucruri pe care tu nu le poţi face. Împreună putem face lucruri minunate.”

Sursa foto: Arhivă personală

Distribuie articolul: