Celebra trupă de folck-rock Zdob și Zdub, cea care a înnebunit tot arealul slav și românesc cu piesele lor inedite, a împlinit recent 20 de ani de activitate. Se pare că băieții au „înghețat” ori s-au conservat cumva: aceleași ținute brodate colorat, zâmbete largi și ochi strălucitori. Vârsta are un efect pozitiv doar în muzica lor, care devine din ce mai profundă și mai profesionistă. Au experimentat cu piesele, cu sunetul, călătorind în jurul festivalurilor mondiale și adunând noi fani în întreaga lume. Ce spune liderul formației, Roman Iagupov, despre cei 20 de ani de creație și zbucium.

Zdob și Zdub privește foarte ironic aniversările și timpul, în general, ori pentru ei, totul se numără în realizări, festivaluri, evoluări, premii, apluze și recunoașterea publicului. Despre cele mai importante realizări ale trupei în ceastă perioadă, Roman spune: „Primul punct important cred că sunt studiile noatre la aceeași școală. Al doilea ar fi întâlnirea cu managerul nostru foarte profesionist – Igor Dînga. Apoi caseta cu înregistrările noastre a ajuns la Alexander F. Sklearu, care ne-a condus la „Învață să înoți”, după care ne-am întâlnit cu Igor Tonkih, am lucrat minunat împreună cu managerul moscovit de turnee Sasha Konovalov, care a făcut foarte multe pentru noi. Și toate au evoluat într-un lanț de evenimente fericite, întâlniri cu oamenii potriviți…”, povestește Roman.

Zdubii

Principalul lucru care i-a motivat și i-a făcut să avanseze a fost nu norocul, ci dorința: „A fost dorința noastră puternică de a fi ceea ce am devenit. În plus, după primul album, am experimentat în mod activ cu muzică etno-rock, cu stiluri diferite. Ne-am schimbat de la un album la altul, nu am stat pe loc. Dacă este credință și intenție clară – obții ce vrei! Noi nu aveam experiență, nu știam cum să înregistrăm muzică, după ce criterii se compune, cum să-ți faci PR, cum să lucrezi cu presa… nimic. Noi nu știam legile, iată de ce fiecare încercare, dar și fiecare eroare am trăit-o pe deplin. Dar nu am schimba nimic, pentru că muzica populară, nu doar cea din Balcani, și cea rusească, nu se va demoda niciodată”, mai declară Iagupov. 

Roman Iagupov

Întrebați dacă nu și-ar dori să schimbe ceva, privind acum în urmă, solistul Zdob și Zdub spune: „Mereu am schimbat ceva și noi chiar ne-am schimbat. Nu regret nimic și chiar pot zice că uneori am făcut ajustări din mers. La un moment dat ne-am dat seama că atragem prea multă atenție coverurilor, iar apoi am înregistrat albumul Basta Mafia! (2012), care este complet unul de autor. El a fost produs în două versiuni – limba engleză și în limba română. Acum lucrăm la al șaptelea album de studio, iar în procesul este implicat și fostul basist al trupei din Hamburg Gamma Ray. Experimentăm mult cu melodia, cu armonia, cu teme lirice, alte versuri… În 20 de ani au fost multe, iar acum din toate le putem alege pe cele mai bune experiențe”.

Roman iagupov

Și despre Eurovision Zdubii declară că a fost un experiment, dar și o experiență frumoasă pentru ei, mai cu seamă prima participare, fiind și primul an pentru Moldova în concursul European de cântec. Totuși, mai mult le place munca în studio decât marea învălmășeală care se crează în cadrul acestor tipuri de evenimente. 

Eurovision

Despre situațiile de criză prin care a trecut formația, Roman Iagupov își amintelte: „Prima ciză a venit imediat ce am scos primul album și ne-am dat seama ce-i asta muzică rock, nu stând la ecranele televizoarelor pentru programe nocturne de muzică, ci aducând-o la realitate. Ne-am dat seama că fața adevărată a rock-ului se găsește prin sânge, sudoare și lacrimi. La al doilea disc, au apărut cu motive etnice, iar mai departe a fost mai ușor. Acum nimic nu ne impiedică să facem muzica ce ne place, pentru că suntem în formă maximă. Ne bucurăm de concerte, mergem prin festivalului, inclusiv în străinătate, filmăm clipuri, înregistra melodii noi, deci nu ne putem plânge. Trăim o viață plină, și visul nostru a devenit realitate”.

Roman Iagupov

Foto: Facebook.com/ZdobșiZdub

Sursa: MK.ru