Situațiile critice sunt adesea și cele mai încurajatoare. Așa s-a întâmplat în cazul mămicii Rodica Tcaci. A avut o perioadă când era disperată și căuta o soluție pentru însănătoșirea copilului ei. De aici, de la o necesitate personală, a început mica afacere a Rodicăi.
Pentru fiecare mamă sănătatea copilului este mai presus de orice, din păcate, unele problemele de sănătatea a copiilor nu pot fi rezolvate nici cu medicamente. „Am început să fac scutece atunci când s-a născut pitica mea. Chiar din primele săptămâni de viață ne-am confruntat cu o puternică dermatită de scutec. Ne-am chinuit așa timp de cinci luni de zile. Nu-i trecea nici cu un fel de creme și talc.

Am încercat de toate, la fel și tipuri de scutece de unică folosință de peste hotare, fără nici un rezultat îmbucurător. Atunci mi-am amintit că pe atunci când eram peste hotare auzisem de așa numitele scutece lavabile (refolosibile) și de aici au început căutările mele. Pe piața noastră nu erau, iar peste hotare erau foarte scumpe. Eram gată să dau oricât ar fi trebuit, dar pe parcurs mi-am zis: „de ce să nu mi le fac eu?”. La început a fost dificil pentru că nu găseam stofele” ne povestește Rodica.

Mama scutecelor lavabile în Moldova

Rodica a însușit profesia de croitor – cusător și este unica din Moldova care coase scutece lavabile. Ea recunoaște că ceea ce face acum e doar un grăunte din ceea ce și-ar dori să obțină cu adevărat – propria afacere.

„Cusutul pentru mine e o pasiune, dar în ceea ce fac acum încerc să îmbin pasiunea cu utilul și să obțin o sursă de venit. Sunt mămica a trei fetițe și mi-ar fi fost greu ca să fiu angajată”, spune Rodica.

„Îmi doresc pe viitor să deschid o mică afacere și să legalizez ceea ce fac, chiar dacă știu că nu e ușor și e nevoie de surse financiare”, adaugă ea.

Avantajele scutecelor lavabile

După ce scutecele pe care le confecționează au salvat-o dintr-o situație dificilă, Rodica povestește cu entuziasm despre avantajele lor și cum acestea pot fi de folos și multor altor mame.

„Scutecul are o mărime unică și poate fi folosite de la naștere până când copilul merge singur la oliță. Astfel, nu e nevoie pe parcurs să cumperi și alte mărimi când copilul crește. O mămică se poate descurca de minune cu trei – cinci bucăți, o spun pentru pentru că eu singură m-am descurcat pe timp de iarnă, când uscam scutecele lângă calorifer, cu trei bucăți”. Asta implică și cheltuieli financiare mai mici susține Rodica. 

„Materia primă este procurată direct de la producătorul din Statele Unite. Din păcate, nu pot fi confecționate din orice stofă, pentru că au nevoie să fie impermeabile, dar totodată să lase pielea bebelușului să respire. Stofa din care creez eu scutecele e destinată pentru un astfel de scutec”.

Comenzi interne și externe

„Cu ajutorul scutecelor create de mine am scăpat în două zile de urâta dermatită și folosindu-le nu mai era nevoie nici de creme. Atunci m-am lăudat vecinelor și prietenelor și au început micile comenzi de testare a scutecelor”, afirmă creatoarea de scutece lavabile.

„Am clienți atât în țară, cât și peste hotare, de exemplu în România. Mă bucură faptul când mămicile reacționează pozitiv la subiectul scutece, dar oricum multe dintre ele sunt foarte puțin informate despre scutecele lavabile și nu întotdeauna percep beneficiile unui astfel de scutec. Nu știu câtă economie îți poate aduce în familie când se folosesc astfel de scutece.

„În afară de confecționarea scutecelor mai cos și absorbante intime lavabile pentru noi, femeile, care sunt la fel de ecologice și fără pic de chimicale. Absorbantele au la bază aceleași stofe ca și scutecele. Dar ocupația mea de bază e aceea de a crește trei fetițe și în timpul liber, care îmi mai rămâne, – cos”.

Activism și promovare

Rodica este o mamă grijulie și ori de câte ori are timp liber confecționează scutece, lucru care nu îi ia mai mult de două ore. Iar pentru ca mamele să știe de existența scutecelor create de ea, Rodica participă la diverse expoziții, unde încearcă să-și promoveze produsele.

„Am participat la expozițiile de la Moldexpo ca Celebration’12, Kids expo 2012 și multe alte târguri. Particip la astfel de expoziții anume pentru a aduce la cunoștința tuturor mămicilor din țara noastră de existența acestor scutece, pentru a ști că există o alternativă la scutecele de unică folosință, o alternativă ecologică, sănătoasă și economică pentru buzunarul oricărei familii”, încheie Rodica Tcaci.

Distribuie articolul: