Rodica Nunu-Betak și-a transformat pasiunea pentru cusut într-o mică afacere. Optimistă și curajoasă, ea reușește să îmbine cu succes rolul de mamă cu cel de business-woman. Revenită acasă acum câțiva ani din Danemarca, Rodica a reușit să-și deschidă o firmă de cusut haine. E o fire muncitoare. O întâlnești zilnic în atelierul său. Este foarte încăpățânată. Dacă îi zici nu, ea mereu va zice da. Citatul care o caracterizează și îi inspiră încredere în tot ceea ce face e celebra replică a lui Scarlet O’Hara din „Pe aripile vântului”: „O să mă gândesc la asta mâine. La urma urmelor, e şi mâine o zi.”
Visul de a-și deschide o afacere o urmărea încă de când era studentă la Colegiul Tehnologic din Capitală. După absolvire, a plecat ca au-pair în Danemarca, unde a lucrat timp de doi ani de zile. „În fiecare zi mergeam la școală, unde învățam limba daneză, cultura și tradițiile lor. Mi-am zis că o să lucrez au-pair până la vârsta de 30 de ani, o să călătoresc, o să învăț multe limbi străine și după aceasta o să mă reîntorc în Moldova și voi vedea ce voi face”, își amintește Rodica.

După ce l-a întâlnit pe Bo, soțul ei, au decis să vină în Moldova, pentru că aici se afla familia Rodicăi. După o perioadă de timp, s-au reîntors în Danemarca. „În 2007 am fost în vizită la niște persoane care aveau o mică afacere cu textile și între timp trebuia să le vină din China o cutie cu mostre de haine care urmau să meargă la o expoziție în Copenhaga.”
„Când au deschis cutia, deasupra erau trei-patru unități foarte bine cusute, iar în partea de jos a cutiei era o catastrofă. Erau greșite culorile, combinațiile. Eu le-am zis dacă doresc, pot să le prefac. Mi-au dat toată tehnica necesară și am prefăcut toată colecția. Ele s-au uitat și m-au întrebat de ce nu deschid o afacere în Moldova. Paradoxal este faptul că atât timp cât am stat în Danemarca și după asta acasă, nu mi-a venit ideea să deschid o afacere”, povestește ea.

A urmat o serie de du-te – vino: „Mi-au achitat drumul tur-retur în Moldova, să găsesc persoane. Am venit aici, am studiat piața și am revenit în Danemarca. Ele mi-au dat comenzile și am venit iarași în Republica Moldova”, adaugă Rodica.

Îi place foarte mult să coase. „Când stau la mașina de cusut, mă relaxez. Atunci nimeni nu mă deranjează și fac ceea ce-mi place.”
Și-a deschis afacerea în 2008, doar din motiv că nu a putut devama marfa care venea din Danemarca. „Era nevoie de o persoana juridică care să se ocupe de toată marfa și atunci am fost pusă în situația să deschid afacerea asta. Nu aveam idee ce înseamnă să deschizi o afacere în Republica Moldova. Îmi părea totul roz”, povestește Rodica.
Materia primă pentru haine o importă din Turcia. Uneori contribuie la crearea modelului, dar de cele mai multe ori clienții din Danemarca trimit un desen sau o haină-mostră pe care trebuie să o pună în practică.
Firma pe care o conduce Rodica confecționează în mare parte haine pentru bebeluși, dar coase și haine pentru femei și bărbați. „Cea mai mare cerere din Danemarca este confecționarea hainelor pentru copiii de la 0 la 6ani”, afirmă ea.

Firma ei are șapte angajați și hainele confecționate sunt doar pentru export. A încercat să le vândă și în Moldova, dar a ajuns la concluzia că moldovenii mai degrabă merg să-și cumpere haine produse în China decât de la noi din țară.

Tânăra femeie de afaceri mai spune că la început a avut de trecut peste niște obstacole. „În Moldova e foarte greu să deschizi o afacere. Sistemul de impozitare este o piedică pentru inițierea unei afaceri. Chiria unui spațiu este mai scumpă decât în Danemarca. Statul nu te ajută deloc, te sabotează din toate părțile.” spune Rodica Nunu-Betak. O altă problemă cu care se confruntă ei este lipsa forței de muncă calificată. „Cel mai frustrat pentru noi este faptul că cererea este foarte mare, dar noi nu putem face față din lipsa angajaților”, mai adaugă femeia.
Timp pentru vacanță nu are. De când și-au deschis afacerea împreună cu soțul, nu mai au timp liber. „Am născut anul trecut și la 5 zile de la naștere, am ieșit la serviciu cu copilul mic. Când avem o sâmbătă liberă, pentru noi e o sărbătoare. În familie, discuțiile sunt despre lucru. Foarte rar vorbim despre cum să ne odihnim în sâmbăta liberă”, spune Rodica.
„Am avut o vacanță cu copilul în Danemarca, în 2010, timp de o săptămână. I-am promis copilului că vom merge la Legoland. Mai tot timpul am fost ocupați și într-o zi am închis telefonul și ne-am distrat”, adaugă ea.

Nu există o rețetă a succesului într-o afacere. Rodica spune că succesul constă în tăria de caracter a omului: „Cel mai important este să reziști și să nu te dai bătută”, spune tânăra afaceristă.
Celor care doresc să deschidă o afacere, le sugerează cât mai multă răbdare și severitate. Ea mai spune că este foarte ușor să închizi o afacere decât să o deschizi.
Vorbind despre planurile de viitor, ea își dorește puțină odihnă. „Acum plecăm în Danemarca. Acolo avem clienți stabili cu care conlucrăm de 2 ani. Un alt obiectiv este să producem haine sub brandul „Mica”, sub acest nume deoarece soțului îi place acest cuvânt și astfel putem să-i propunem danezului ceva exclusiv, produs din stofă ecologică la preț accesibil. După aia revin în Moldova și voi continua să fac ceea ce am făcut până acum”, spune Rodica. Cât despre firma pe care o conduce la moment, aceasta va exista în continuare, iar fetele vor executa comenzi mici din partea clienților danezi.

Distribuie articolul: