Femeia îşi pictează chipul cu multă delicateţe încă din antichitate. Un proverb spune că frumuseţea naturală dăinuie până la moarte, noi astăzi vom spune că micile retuşuri doar o avantajează pe femeie. Despre importanţa unui machiaj fără exces şi lecţiile de etichetă şi stil, am discutat cu make-up artistul Rodica Cheptine. Un artist, volens nolens, este definit de trecutul său – tocmai de asta v-aș povesti şi despre începutul profesional al Rodicăi. Lucrează de 5 ani ca make-up artist, iar recent, ambiţioasă şi energică, aşa cum am cunoscut-o, a urmat nişte cursuri şi-a devenit machioză profesionistă.

Lucrează la un centru de frumuseţe şi spune că investeşte mult suflet, pentru că „atunci când o femeie mi se încredinţează, mă simt ca un pictor cu pensula în mână, care îşi dă frâu liber imaginaţiei şi-şi permite să creeze.” A colaborat cu mai multe reviste din ţară şi a machiat mai multe vedete şi modele. Nu vrea să se oprească aici, pentru că îi plac provocările. Visează să obţină colaborări cu revistele din afară, chiar dacă e conştientă că astfel de colaborări se obţin destul de greu.

Verdele de briliant și stilul moldovenesc 
În copilărie îşi vopsea toate păpuşile cu verde de briliant, iar în toate pozele vechi îi vopsea mamei buzele cu cerneală violet. Întotdeauna i-a plăcut să-şi machieze prietenele, chiar dacă nu ştia toate regulile de bază care ar trebui să le aplice. „Machiajul este atuul femeilor de a se înfrumuseţa, dar fără exces. Câteva lecţii de etichetă şi stil nu strică nimănui”, accentuiază Rodica Cheptine.

Are și preferințele ei în materie de stiluri și abordări. „Haideţi să recunoaştem, mai toţi stiliştii, make-up artiştii din Chişinău, au trecut, mai mult sau mai puţin, aceeaşi şcoală. În categoria abordării stilului şi a frumuseții noi suntem într-o zonă cu Ucraina, România, Rusia şi Bulgaria. Admir stiliştii care încearcă să se orienteze spre Europa, pentru că are o şcoală foarte bună de machiaj. Admir şi ştiliştii care încearcă să lucreze în stilul Hollywod-ului, pentru că asta e foarte greu. Pentru mine acesta e cel mai înalt nivel de capacitate de a face un machiaj, tocmai de asta încerc să fiu la curent cu toate noutăţile”, spune cu mult entuziasm Rodica.

Profesional, e foarte conectată la mediul virtual. Motivul nu e greu de ghicit: „Urmăresc toate decernările de premii şi paradele de mode, pentru că tendințele se stabilesc acolo. Deja le vezi în aplicaţie pe vedetele din cinematografia internaţională şi de la ei poţi să te inspiri. Tocmai de asta le recomand şi domnişoarelor să se informeze din mediul online şi să aibă curajul să le pună în practică”, ne destăinuie Rodica.

Clienta: inocentă sau avangardistă?
Rodica se inspiră din noile tendinţe, dar spune că nu uită şi de clientelă, pentru că fiecare clientă e o doamnă şi e o personalitate în parte. „Fiecare femeia care se aşază la tine pe scaun are ceva de spus şi are o poveste de menţinut, atunci trebuie să discuţi cu ea, să o cunoşti mai bine. Dacă e mai liberă şi mai dezinvoltă, îţi permiţi să-i faci un machiaj mai fresh, mai original, poţi să aplici unele linii mai nonconformiste. Dacă este o domnişoară mai reţinută, atunci ne menţinem pe stilul clasic sau casual, unul în care ea s-ar simţi confortabil.”

Spre bucuria femeilor pe care le machiază, declară că nu poţi să desenezi ceva străin pe chipul unei femei. „Trebuie să păstrezi personalitatea chiar şi în machiaj. Să găseşti ceva ce o avantajează, fie privirea, ochii, sprâncenele, fie buzele pline și nasul drept, pentru că astea trebuiesc puse în valoare. Pielea curată nu trebuie niciodată încărată excesiv cu machiaj. Cu cât mai naturală se vede persoana în oglindă, cu atât mai bine ai machiat-o. Dacă femeia se recunoaşte în oglindă după un machaj, atunci ai făcut un lucru bun, iar dacă femeia spune „nici nu mă recunosc”, înseamnă că ai greşit undeva”, adaugă make-up artistul.

„Un machiaj simplu de seară se realizează uşor, pentru că e vorba de stil, rochia aleasă, coafura. Mult mai dificil e machiajul pentru o sesiune foto sau pentru un proiect mai provocator, unde îţi incluzi toată fantezia şi rezultatul e pe masură”, spune Rodica.

Machiajul este arma prin care femeia cucereşte un bărbat?
„Bărbaţilor le place naturaleţea, dar întotdeauna or să atragă atenţia unei femei foarte bine aranjate şi machiate. Aş putea să spun că din puctul acesta de vedere, bărbaţii moldoveni sunt foarte alintaţi. Ei au deja surplus de frumuseţe în jurul lor.

Plimbându-ne pur şi simplu pe străzile Chişinăului, observăm că toate domnişoarele sunt mediu sau foarte bine aranjate. La universitate poţi să vezi o adevărată paradă de modă. Ceea ce cred că e dus la extreme. Ar trebui să ne dăm seama că fiecare aspect de vedetă şi de domnişoară super aranjată, oricând gata să meargă în club, trebuie întâi de toate să aibă în spate o femeie cu personalitate, să fie o persoană cu care să poţi discuta, altfel valoarea machiajului se pierde”, spune Rodica cu o doză de regret, din care desprinzi şi-un sfat pentru femeia de azi.

Reguli şi sfaturi
„În machiaj întotdeauna să ţineţi cont de calitatea pielii, pentru că aceasta determină frumuseţea machiajului pe care îl veţi aplica. Trebuie să aveţi o piele bine îngrijită, hidratată şi curată, deci să scăpaţi de toate problemele legate de piele,” spune Rodica atunci când îi cer să-mi descopere câteva secrete profesionale.

Despre pistrui: „Pistruii nu sunt o problemă, pistruii sunt o calitate a pielei. O tentă de domnişoară jucăuşă, ce o face diferită de celelalte, aşa că ar fi mai bine să nu vă străduiţi să le acoperiţi în totalitate. Asta e proprietatea pielei voastre şi trebuie să o scoateţi în valoare. Pistruii se pot scoate în valoare cu un fard de obraz roz auriu, cu un luciu mai jucăuş, cu nişte farduri puţin sidefate. Ca până la urmă, pistruii să vă avantajeze.”

Despre sprâncene: „În orice machiaj 80% din valoare o dau sprâncenele şi nu culorile sau măiestria meşterului. Aranjaţi sprâncenele într-o formă naturală şi frumoasă, nu foarte subţire, pentru că tendinţele se schimbă, dar sprâncenele groase totdeauna vor fi la modă. Mergeţi mai bine la un specialist, pentru că se întâmplă ca o formă incorectă să urâțească domnişoara: chiar dacă are ochi frumoşi, dar sprâncenele nu sunt pensate corect, ochii îşi pierd din farmec.”

Despre produse de machiaj: „Aveţi grijă ca acestea să fie calitative. Aveţi grijă la cearcăne, pentru că acestea vor trebui întotdeauna acoperite chiar şi uşurel cu un anti-cearcăn. Dacă nu, atunci încercaţi un fon de ten deschis la culoare. Folosiţi luciul de buze și rujuri în culori îndrăzneţe ţinând limita de culoare pentru restul feţei. Pentru ochi vă recomand nuanţe mai naturale, iar pentru buze ceva mai accentuat, ceea ce vă va da încredere.”

Despre buzele roșii: „Poţi să întrebi 10 domnişoare şi numai 2 vor spune că li se potriveşte culoarea roşie la buze, restul or să nege. Însă adevărul e că fiecărei femei îi revine o nuanţă de roşu, pentru că în industria cosmetică există 1024 nuanţe de roşu. Nu vă limitaţi la acelaş roz pal, puţin bej. Îndrăzniţi să aveţi buzele roşii.”

Despre aplicarea rujului: „Pentru rujul roșu, vreau să vă destăinui o metodă de aplicare a rujului: aplici rujul şi apoi săruţi un şerveţel de 5 ori. Astfel, rămâne pigmentul original al rujului. Nu uiţi însă să faci conturul şi să aplici rujul cu o pensulă. Totuşi e nevoie de mult curaj ca să porţi ziua buze roşii, dar şi de o metodă corectă de al aplica pentru că altfel rişti să cazi în extreme”, ne destăinuie make-up artistul Rodica Cheptine.

Într-un final, make-up artistul Rodica Cheptine spune că feminitatea nu înseamnă exces, sfătuindu-le pe femei să urmărească vedetele mari ale cinematografului şi să observe machiajul, îmbrăcămintea, lungimea unghiilor. Pentru că omul simplu atrage nu prin aspect, dar prin bogăţia sa interioară şi magnetism…
„Noi nu suntem corpul care are suflet, noi suntem suflete care au câte un corp. Iar sufletul trebuie hrănit cu emoţii şi experienţe. Asta e cel mai important…”, încheie Rodica.

Distribuie articolul: