Mediul online a devenit o cale eficientă de dialogare virtuală, de relaţionare şi de promovare a produselor artizanale. De aici a pornit și povestea de succes a Rodicăi Bolganschi, care a început de la o pereche de șosete tricotate şi a ajuns să fie designerul propriilor genţi. În acest scop şi-a creat blogul „Wool bangle bags by Rodica”, datorită căruia genţile ei au ajuns să fie solicitate de femei din întreaga lume. Dorinţa şi pasiunea pentru confecţionarea genţilor a apărut, ne spune Rodica, acum 2 ani, într-o zi de iarnă când avea mai mult timp liber. „Totul a început de la nişte ochiuri oarbe, pe care nu reuşeam să le duc până la bun sfârşit. Însă frumuseţea iernii şi timpul liber m-au inspirat şi aşa am început să tricotez. Şi nu este nicidecum un hobby de bunicuţă, ci un lucru plăcut şi amuzant, care te poate relaxa într-o zi friguroasă de iarnă”, ne mărturiseşte Rodica.

Acum, își amintește cât de stângaci a fost începutul: „Când am început a tricota, îmi întrebam prietenele cum se face un ochi pentru că chiar nu ştiam. Ştiind că internetul oferă multe informaţii, m-am conectat la mai multe grupuri, de la care am deprins arta tricotajului.”

Primul obiect lucrat manual a fost pe cât de utilitar și banal, pe atât și de prețios într-o iarnă geroasă: o pereche de șosete. Au urmat apoi nişte jambiere, după care o rochiţă pentru fiica ei, ca până la urmă să ajungă să confecţioneze şi genţi.

Din inginer, autor de genţi handmade
Nu are studii în domeniul designului, de specialitate fiind inginer constructor. Până acum a activat la Direcţia pentru Administrarea Clădirilor Guvernului, însă şi-a dat seama că familia are nevoie mai mult de grija ei. Astfel, s-a ivit o șansă pentru ca pasiunea ei pentru tricotat să se transforme definitiv într-o afacere.

Rodica Bolganschi spune că inginerul pe alocuri este și el un om de artă. În plus, crede că fiecare femeie este capabilă să tricoteze, atâta timp cât are inspiraţie. „Ca să poți crea nu trebuie să fii un om deosebit, trebuie doar să iubești frumosul și să ai inspirație. Dacă simți arta și frumosul, atunci simți în permanență lumea și toate miracolele ei. Rămâne doar să știi să le interpretezi în stil personal și să le transpui în creația ta, pentru a le dărui lumii înapoi”, crede Rodica.

Productivitatea în cifre și cuvinte (de laudă)
Entuziasmul şi faptul că este apreciată sunt pentru Rodica tot atâtea ocazii ca să se gândească cu ce să-şi mai uimească clientele. „Atunci când termin o geantă, sau noaptea, înainte de somn, mă gândesc la un alt model de geantă. În fiecare zi creez în mintea mea noi şi noi modele de genţi, cărora mai târziu le dau viaţă”, afirmă ea.

Deși executarea unei genți este aparent simplă și relativ rapidă, mai este de lucru până când profitul i-ar justifica costurile acestei pasiuni. „Pentru confecționarea unei genţi am nevoie de 2-3 zile – depinde de complexitatea modelului. Materia primă o achiziţionez din magazinele din Chişinău, însă e mai greu cu mânerele din bambus natural, deoarece le comand din afara ţării. Deocamdată nu sunt satisfacută total finanicar din această pasiune. E un hobby care îmi este finanţat de sufletul pereche”, adaugă Rodica.

Blogul, rețeaua globală și prietena din Canada
Între timp, Rodica a reuşit să comercializeze suficiente genţi pentru a căpăta faimă pe mapamondul virtual, cele mai multe comenzi venind din ţări precum Canada, SUA, Italia, Ungaria sau România.

„Majoritate clientelor sunt femeile care m-au găsit datorită rețelelor de socializare şi blogului meu. Prima cumpărătoare, și aici aș vrea să vorbesc mai mult despre această persoană, este o prietenă pe care o cunosc de 8 ani, dar nu ne-am văzut niciodată. Este din Canada, se numește Anda Marcu, și mulțumită ei am pornit pe acest drum frumos, plin de farmec, care este crearea genților handmade. La rugamintea ei mi-am deschis blogul si magazinul online, spunându-mi că fac niște lucruri frumoase și merită să le arăt lumii întregi”, povesteşte Rodica.

Despre clientele valoroase
Clientele sunt foarte încântate mai ales pentru că Rodica le creează genţile după placul lor, fiecare fashionista având posibilitatea să-şi aleagă singură desenul şi culoarea genţii. În cei doi ani de când le confecţionează, nu le mai ştie numărul, însă se bucură atunci când, mergând prin oraş, îşi recunoaşte creațiile la brațul trecătoarelor.

Am întrebat-o dacă a avut și cliente de valoare, personalități de pe scena publică. „Cumpărătoare valoroase sunt toate femeile care prețuiesc frumosul”, mi-a răspuns Rodica. „Iar interpreta care a procurat o geantă din colecția mea este vestita Irina Bivol”, încheie ea, nu fără o notă de satisfacție. La urma urmei, de ce nu? „Ca un copil mic care este sprijinit de părinţii săi, gențile mele sunt deja o afacere care tinde să crească.”

Distribuie articolul: