Începe din copilărie când vrem ba una, ba alta; când plângem de la tot și de la nimic doar ca să ni se facă pe plac. Apoi trecem peste „hotarele gardului nostru”, vedem alți copii care au jucării pe care noi nu le avem, și desigur, pornim „alarma roșie” și începem războiul. Devenim adulți iar acest „război” continuă la serviciu, acasă, la școală etc.

Citatul „Bărbații sunt complici iar femeile rivale” traduce exact ideea expusă. În general, femeile de multe ori creează acele grupuri de interese, având caracteristici asemănătoare, se alătură și încep să critice alte grupuri de femei pentru frumusețe, haine, inteligență etc. Motivul? Nu-l știm!

Departamentul de Psihologie de la Universitatea York din Canada a ajuns la concluzia că femeile sunt mai competitive decât bărbații. Tot aceste concluzii arată că bărbații sunt mai sinceri, mai drepți și mai violenți când concurează între ei. Femeile încearcă să fie întotdeauna mai indirecte și mai discrete.

Datorită femeilor s-a inventat și termenul „invidie bună” sau „invidie albă”. Pai da, oare nu este totuși mai simplu să spunem „mă bucur pentru tine” decât „te invidiez în sensul bun”?

Femeia este o ființă puternică, iar una din formele care o face să recunoască asta este forma cum se relaționează cu alte femei. Dacă ea o să traiască mereu comparându-se sau criticând, nu va ajunge niciodată să creeze relații sincere cu persoanele de același sex. Este totul o chestiune psihologică. Toată această rivalitate între femei,mai zic alții, se datorează hormonilor. Un studiu publicat în revista britanică Proceedings of The Royal Society, revelă că femeile cu un nivel mare de estrogen consideră rivale anume femeile mai puțin atrăgătoare. Să fie adevărat? Păi da, e în sângele femeii și totuși e un mare defect.

Noam Shpancer în acest studiu explică „cum femeile în ziua de azi consideră că pentru a fi apreciate de bărbați pentru forța, valoarea, realizarea și identitatea lor, sunt obligate să combată alte femei până când câștigă premiul” .  Dar totuși, nu e mai bine să ne câștige decât să câștigăm pe cineva?

Competitivitatea ne face să creștem, atât în cazul bărbaților cât și a femeilor. Să sperăm la mai mult, să fim ambițioși și mai buni decât toți, ajută la menținerea încrederii în noi. Datorită acestui fapt suntem mai fericiți și mai împăcați din punct de vedere spiritual. Există însă o mare diferență între rivalitate și competitivitate. Psihologul Olga Tessari din Brazilia, ne spune că acest fapt face parte din natura omului să vrea să fie cel mai bun. Pentru femei competitivitatea este un lucru sănătos. De ce? De la o femeie întotdeauna se cere maximul. Să fie o bună soție, mamă, gospodină. De cele mai multe ori femeile însă, cad în lanțul rivalității, ceva ce aduce suferință și invidie.

„Cea mai bună formă de a neutraliza rivalitatea este cu educație și siguranță”, ne spune Dra. Silvana Martinez, profesoară la Universitatea Națională de Misiones, Argentina.

Autor: Alina Borta, studentă, Portugalia

Distribuie articolul: