Ambasadoarea Australiei în Moldova a anunțat că, drept urmare a eforturilor comune a autorităților australiene și moldovene, începând cu 1 iulie 2012, cetăţenii Republicii Moldova şi rezidenţii de pe teritoriul ţării noastre vor beneficia de un regim de vize facilitar pentru a călători în Australia. Astfel, cea mai importantă schimbare este că cetățenii moldoveni nu vor mai fi nevoiți să meargă personal la Ambasada Australiei cu sediul la Moscova pentru prezentarea paşaportului solicitantului în procesul de eliberare a vizelor.

Cetăţenii interesaţi de obţinerea vizei de intrare în Australia vor depune o cerere on-line, expediind-o împreună cu copiile documentelor necesare la Ambasada Australiei la Moscova. Ulterior, solicitanţii vor fi informaţi, de asemenea în regim on-line, care este decizia Departamentului de Imigrare şi Cetăţenie al Guvernului Australiei. Rezultatele vor fi incluse automat în sistemul avansat de înregistrare a călătorilor (Advance Passanger Processing System), valabil în toate aeroporturile internaţionale.

Potrivit noului aranjament, cetăţenii moldovenii şi rezidenţii vor fi supuşi controlului la frontieră în baza confirmării on-line parvenită de la Ambasada Australiei şi a datelor care vor figura automat în sistemul electronic. Acesta din urmă va putea fi accesat 24/24 ore la numărul de telefon +61 1300 368 126, sau la adresa electronică: [email protected] a Centrului de Operaţiuni de Intrare în Australia (Entry Operations Centre).

Informaţiile adiţionale privind pachetul de documente necesare pentru noua procedura simplificată de obţinere a vizelor vor putea fi accesate pe site-ul Ambasadei Australiei în Republica Moldova cu sediul la Moscova, începând cu 1 iulie curent. 

Australia și Noua Zeelandă sunt printre țările care acceptă moldoveni la muncă în bază de permise de muncă temporare sau permanente.

Distribuie articolul: