A trecut Boboteaza și pe stil vechi, iar adepții călirii sau a ritualurilor de scufundare la minus cu ocazia acestei sărbători și-au demonstrat puterea și activitatea. Pe rețelele sociale a devenit viral un video din Rusia cum un preot, ajutat de alți câțiva bărbați maturi, impun un copil de 7-9 ani să se scufunde în apa rece ca gheața. Iată ce au de spus despre acest ritual un cunoscător pe îndelete al ortodoxiei, un psiholog și un doctor pediatru.

Dorina Agachi, medic pediatru la clinica Pediatrica ne-a spus despre aceastăpractică:

„Există păreri diferite în rândul părinților, potrivit căreia iarna copilul nu trebuie scos afară pentru a nu răci, căci sistemul său imun nu e complet dezvoltat. De fapt, virozele respiratorii nu se produc din cauza frigului, ci a contactului apropiat cu persoane care stau mai mult timp în spaţii închise, prin picăturile fluge care le elimina fiecare persoană în momentul când vorbește, strănută, tușește. Și din contra ieșirile zilnice în aer liber (fireşte cu precauţiile necesare) sunt esenţiale pentru sănătatea copilului, pentru creşterea apetitului şi asigurarea unui somn bun, pentru îmbunătăţirea dispoziţiei şi, da, pentru dezvoltarea imunităţii! Pentru aceasta, copilul trebuie îmbrăcat adecvat şi nu trebuie scos în zilele cu temperaturi extreme sau cu vânt puternic. Dacă vremea o permite, copilul poate merge şi pe ninsoare sau ploaie, protejat corespunzător. Dacă este ger sau vânt, îl puteţi scoate pentru un sfert de oră, bine îmbrăcat. 1 – 1,5 ore afară face bine oricărui copil.

Și acum vă întrebați ce legătură are această introducere cu video de mai sus?! O legătură directă, pentru că anume așa este recomandabil pentru protecția copilului ieșirile în aer liber cu temperaturi sub 0 grade Celsius. Ceea ce am vizualizat este o încălcare totală a drepturilor copilului și expunerea riscului de a se îmbolnăvi. O mică explicație patogenetică: temperatura corpului în normă este cuprinsa intre 36-36,8 °C, fiind datorată unui complex întreg de reacții biochimice cu generare de ATP- energie și căldură și o circulație vasculară corespunzătoare. Impactul frigului și, cel mai grav, al apei reci direct cu pielea copilului îi determină un spasm periferic vascular brusc și agresiv pentru întregul sistem neuro-vascular al copilului ce poate induce spasm și al vaselor cerebrale care vascularizează creierul și întregul Sistem nervos central. Într-un final toate acestea pot induce stare de hipotermie cu stop lipotimie, colaps sau chiar stop respirator”, ne spune doctorul pediatru.

De aceeași părere este și fondatorul grupului „Ask a Doctor”, Mihai Stratulat, medic pediatru: 

„Este o practică stresantă pentru copil, cu care nu sunt de acord absolut. Mai mult, dacă copilul mai are și careva probleme cardio-respiratorii, această procedură poate agrava starea copilului și mai mult.”

Psihologul Cezara Dilevschi ne spune despre acest caz:

„Mă gândeam ce poate simți și gândi un copil care este băgat cu forța în apă ca gheața? Ce învață el din aceasta experienta traumatica ! De ce traumatica ? Cred ca e un șoc pentru copil ca să te ia cu forța și să te bage în apă mult sub 0 grade, neîntrebându-l. Toate explicațiile de tipul că „e spre binele tău” , că „te cureți trupește”, că așa „e credința” sau nu mai știu ce, el nu le va considera ca argument relevant. Copilul suferă, asta e cert! Oare asta e credință? Nu considerați că acest „ritual prostesc” , altfel nu pot spune, ar trebui sa fie conștient la alegerea persoanei, indiferent de vârstă? După părerea mea TOT CE e intim, sufletist, ca de exemplu credința sau relația nu poate fi făcută împotriva voinței, ca deja se preface în împunere, tiranie, lezarea drepturilor omului sau numiți-o cum vreți voi.

Haideți să ne imaginăm ce poate simți și gândi un copil care e scufundat cu forța, de mâini și de picioare, în apa rece ca gheața? Frică , ura, tristețe , furie e în suflețelul mic. Ce va învăța mintea lui ? Ca doar cel matur are putere și dreptate, poate „face ce vrea cu mine”, că „opinia mea nu contează, nu înseamnă nimic”, „lumea nu e sigură, e periculoasă, deci nu pot avea încredere în nimeni”. Care ar fi consecințele? ORICARE ! De la răceală după asemenea baie, dar aici se vor expune medicii, până la frica acută de apă pe viitor, anxietăți și multe altele. E greu de prognozat cum se va răsfrânge asupra psihicului copilului această „binefacere dumnezeiască”. E cert că este un abuz fizic și psihologic și un copil supus violenței are mari șanse să devină și el violent sau victima continuă. Un copil impus cu forța va fi un adult care va impune cu forța ori va fi extrem de supus și victimizat. Sunt de a dreptul revoltată de asemenea situații. Privind aceste imagini mi a mai apărut întrebarea de ce ceilalți stau îmbrăcați , ceilalți care îl scufundă în apă?”, spune psihologul.

Ion Andronache, autorul vlogului „Ortodoxia – „pentru că așa trebuie””, a ținut să comenteze despre acest ritual:

„1. Această practică nu are nicio legătură cu sărbătoarea Botezului Domnului. Scăldatul în apa rece nu spală de păcate, nu ne demonstrăm dragostea față de Dumnezeu sau credința prin astfel de gesturi absurde. Scăldându-ne în apă rece și totodată sperând că aceasta ne va aduce careva beneficii trupești sau sufletești demonstrează faptul că cei care practică aceste scaldaturi, au o lipsă de cunoaștere a învățăturii de credință ortodoxă.
2. Scăldându-ne în apă rece ca gheața nefiind pregătiți fizic, căliți, ne punem în pericol sănătatea, chiar și viața. Astfel ispitindu-l pe Dumnezeu. Punerea în pericol a vieții, are doar atunci un sens evanghelic, când îți dorești să salvezi viața altcuiva.
3. Credința nu se impune cu forța, mai ales copiilor. Hristos cheamă, bate la ușă…și doar la cel care își deschide ușa sufletului El intră.
4. Gestul părinților și al preotului cu siguranță i-a provocat o traumă psihologică copilului. Și din cauza unor astfel de gesturi, copiilor li se întipărește nu chiar cea mai plăcută amintire față de Dumnezeu și Biserică din copilărie. Iar crescând, ei se îndepărtează de Biserică, iar unii chiar ajung să o urască.
5. Cu siguranță, astfel de cazuri se întâmplă și în Republica Moldova an de an. Mi-aș dori ca conducerea Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove să monitorizeze aceste practici, să le condamne public prin circulare ale mitropolitului și episcopilor. Să dea indicații tuturor clericilor să condamne și ei la rândul lor aceste practici străine Evangheliei și total inumane în parohiile lor. Iar cei care le practică și le promovează în rândul credincioșilor, să fie sancționați dur, chiar poate și opriți din slujirea lor sacerdotală.
6. Abuzul față de copii, nu are nicio o scuză.”

Citește și: Vloggerul ortodox: „Clericii cochetează cu statul, la careurile din școli se simt plini de autoritate lângă directori și primari” 

Precizăm că acest video este realizat undeva prin Rusia, însă practica aceasta este foarte întâlnită, prin tradiție, și la creștinii ortodocși de rit vechi și de la noi. Mai mult, pe net circulă și video-uri în care, copii de la grădinițe din Rusia îndepărtată practică băile în zăpadă în mod organizat. Drept că aceștia o fac din plăcere, cu zâmbetul pe buze și plini de energie, fiind o diferență enormă.

Concluziile vi le trageți singuri, stimați părinți.