Tarta cu pere e un desert cu totul deosebit: dulce, parfumată cu scorțișoară și ”înecată” de sosul din abundență al aceluiași fruct. Ingrediente:
Pentru blat(o tavă cu diametrul de 20-30 cm)
-100 g unt,
-1 gălbenuș,
-o lingură de zahăr,
-un praf de sare,
-o linguriță praf de copt,
-175 g făină,
-coajă rasă de la o lămâie,

Umplutura:
– un vârf de linguriță scorțișoară măcinată,
-3-4 pere în funcție de mărime,
-o lingură pesmeți,

Sos
-o pară bine coaptă,
-75 g zahăr,
-un plic zahăr vanilat,
-5 g gelatină,

Preparare:
Se freacă untul care a fost ținut la temperatura camerei cu sarea și zahărul (o lingură) timp scurt ca să nu se taie. Se adaugă gălbenușul și se încorporează bine. Făina amestecată cu praful de copt se toarnă peste această compoziție și se amestecă cu o spatulă după care se frământă cu mâna până devine un aluat nelipicios. Se dă la rece pentru minim 3o min.

În acest timp se spală, se curăță de cotoare perele și se feliază. Aluatul se întinde în foaie subțire, de maxim jumătate de cm și se așează în tava unsa, rulandu-l pe un sucitor.

Se înțeapă foaia din loc în loc și se presară cu pesmeți ca să absoarbă zeama lăsată de fructe.

Se așează feliile de pere deasupra și se dă la cuptor pentru 20-30 min.

Cât timp stă tarta la cuptor, tocați un fruct bine copt (sau chiar două dacă este mic) și amestecați cu 75 g zahăr, 150 ml apă și puneți la fiert până se înmoaie fructele, atât cât să poată fi date prin sită. Astfel veți obține un piure foarte zemos pe care îl aromați cu ceva vanilie și îl legați bine cu gelatina dizolvată în apă rece și apoi adăugată în piureul cald.

După ce tarta s-a copt se lasă să se răcească complet și se toarnă peste ea sosul de pere rece.

POFTĂ BUNĂ!

Sursa: teobucătar.ro 

 

Distribuie articolul: