Ce ziceți de o scrumbie la cuptor, îmbogațită cu câteva roșioare și aromă de pătrunjel verde și lămâie? Scrumbia la cuptor este o mâncare delicioasă, dar și foarte sănătoasă. Lămâia este principalul ingredient, pentru că reduce din grăsimea scrumbiei și îi conferă o aromă unică.

Ingrediente(pentru cca 3 porții)
-3 scrumbii sănătoase (de cca 400 g fiecare),
-o mână de pătrunjel verde tocat mărunt,
-2 linguri sare grunjoasă,
-o lămâie,
-6 roșioare mici,
-3 căței de usturoi în coajă,
-piper negru măcinat,
-un praf de cimbru,
-2 linguri de ulei,

 

Preparare:

În primul rând, când purcedeți a găti scrumbie la cuptor spălați, curățați de solzi, aripioare, branhii și intestine, peștele. Pentru aspect, păstrați și capul, dar puteți renunța la el dacă vreți.

 

După ce peștele îl spălați bine, îl dași din plin cu sare grunjoasă și îl lăsați să se odihnească 2-3 ore la rece. Dacă își ia sare carnea de pește se mai întărește puțin și nu se sfărâmă cu atâta ușurință la gătit. Metoda este foarte bună când pregătiți peștele la grătar, oricare ar fi el.

După asta spălați să îndepărtați sarea în exces și asezați într-un vas termorezistent o bucată mare de hârtie de copt.

Piperați peștele bine la interior și pe dinafară, aruncați un praf de cimbru pe urmă treceti și împănați-i bine burta cu pătrunjel verde, felii de lămâie și jumătăți de roșioare (cherry). Câte un cățel de usturoi spălat, băgat cu coajă cu tot în burta scrumbiei, va aduce o aromă în plus mâncării.

Stropiți cu cele două linguri de ulei, nu mai mult pentru că scrumbia este un pește gras. Stoarceți zeama de la lamâia rămasă, împachetați bine să nu iasă aburul și aromele și dați la cuptor pentru vreo 20 min.

Dezveliți apoi vasul și lăsați să se rumenească, timp în care pregătiți o garnitură de cartofi sau niște orez care vor merge la fix cu sosul lăsat de scrumbie în timpul coacerii.

Scrumbia este un pește gras, gustos, cu o textură a cărnii aparte, așa că rețeta de scrumbie la cuptor este simplă tocmai în ideea de a nu interveni prea mult și a schimba savoarea acestui pește deosebit.
Sursa: teobucătar.ro

Distribuie articolul: