Cine a fost primul inventator al profiterolului rămâne o enigmă, dar de cele mai dese ori işi aduc aminte de Ecaterina Medici (Caterina de Medici), care s-a căsătorit după regele francez Henric II şi şi-a luat cu ea pe cei mai buni bucătari, unul din ei se numea Popellini, care şi a înregistrat prima data reţeta de profiterole în 1540. Însă francezii fiind gurmanzi şi perfecţionând această reţetă au creat noile deserturi , care şi au devenit renumite.
Eu însă prima data am aflat de ele , pe cind aveam vre-o 7 ani, de la mătuşa mea , care este o iscusitoare mare în ale bucatelor, dat fiind faptul că, femeile din familia noastra sunt bune gospodine şi cred că, aici natura la mine nu s-a odihnit.
Deci să trecem la reţetă :

Ingrediente pentru 30 profitrole: 100 g unt; 1 praf de sare; 200 g făină; 4 ouă; 250 ml apă.

Ingrediente pentru umplutură:

1 fruct de avocado copt
200 grame brânză Almette, sau Ricota, Filadelfia
300 grame creveţi gata preparaţi

Mod de preparare: Puneţi într-o oală apa, untul, si sarea şi lăsaţi pe foc până începe să fiarbă. Când a început să fiarbă, daţi oala deoparte de pe foc şi adăugaţi făina toata odată.. Amestecaţi repede până când obţineţi un aluat omogen care se desprinde de pe pereţii vasului. Lăsaţi-o să se răcorească, amestecând din când în când (nu trebuie sa se răcească de tot, trebuie sa fie doar călduţă).

Când este calduţă, începeţi să adăugaţi ouăle, pe rând. Nu se adaugă următorul ou până când nu s-a integrat bine în compoziţie oul adăugat deja. Continuaţi astfel până terminaţi toate ouăle şi amestecaţi până obţineţi un aluat omogen, de consistenţa unei creme groase. Când aţi obţinut consistenţa potrivită (pasta trebuie să-şi păstreze forma) o puteţi folosi pentru a prepara prăjiturile.

Pe o tava tapetată cu hârtie de copt, cu ajutorul posului cu şprit turnăm gogoşile şi le coacem primele 15 min la putere mai mare iar restul de minute până la 20 min la putere mică. Gogoşelele trebuie să fie poroase pe interior.

Crema din brânză:

Amestecăm cu un blender sau mixer crema de brânză cu miezul de avocado. Puteţi să săraţi şi pipăraţi după gust. La fel puteţi adăuga şi usturoi pisat. Crema e gata.

Tăiaţi partea de sus a profiterolului, umpleţi cu crema obţinută şi instalaţi şi câte o crevetă.

P.S. Puteţi umple aceste profiterole şi cu umplutură dulce, cum ar fi laptele condensat fiert plus frişcă. Astfel ve-ţi obţine un desert delicios.

Poftă bună sau Bon appetit !!!

Distribuie articolul: