Societatea noastră este obişnuită să accepte semenii săi indiferent la cîte greşeli comit. Foarte multe dintre nereguli sunt iertate, altele sunt comentate, dar nu sunt respectate. Poate din neştiinţă, poate din nerespect faţă de ceilalţi, poate din obişnuinţă  sau venind cu scuzele că aşa fac buneii, părinţii, de ce nu ar face aşa şi copii, copiilor lor. 

Deranjant, chiar este absurd atunci cînd auzi scuze dintre cele mai banale de la persoanele care întîrzie, chiar şi cu 5 minute. Unii motivează că se trezesc foarte greu, alţii că ajung mereu în ambuteiaje, dar cei care cunosc regulile bunelor maniere nu vor găsi niciodată un motiv pentru că nu se vor afla într-o asemenea situaţie.

punctualaPe bună dreptate punctualitatea este respectul faţă de alţii. Iar persoana punctuală transmite un mesaj puternic de respect, de maturitate şi de politeţe.

Codul bunelor maniere recomandă ca la o întâlnire în oraş să veniţi cu cinci, zece minute înainte de ora stabilită. Atunci când mergeţi în vizită, acasă, este recomandat să întârziaţi cu cinci, zece minute, pentru a lăsa gazdei un moment de respiro pentru ultimele pregătiri.

Pentru cei care doresc să-şi schimbe atitudinea faţă de sine cîştigând respectul celorlalţi pot să le recomand să încerce una sau mai multe dintre metodele de mai jos:

 

  • Schimbă ceasul înainte şi crede-l;
  • Planifică şi lucrurile minore (drumul, o întâlnire pe stradă, spălatul dinţilor, ambuteiaje, etc);
  • Pregăteşte lucrurile în avans sau de cu seară;
  • Nu apăsa butonul de amânare a alarmei.

Serviciile Centrului de dezvoltare personală “ABeZe”: Curs de bune maniere, ore de dicţie, logoped, şedinţe individuale la psiholog, program de pregătire a copiilor pentru şcoală.

Tel.: 0682 100 06
E-mail: [email protected],
Web: abeze.md

Dorina Arsene

Distribuie articolul: