Pe lângă faptul că este scriitoare și jurnalistă, americanca Christine Knight este și mama unei fetițe pe care a crescut-o cu greu din cauza lipsei de experiență. Acum, după ce și-a ascultat instinctul matern, femeia și-a exprimat câteva regrete din tinerețe pentru publicația Huffington Post. Concluziile sale pot fi valabile pentru fiecare mamă!

„Hăinuțele foarte scumpe

Nici azi nu pot înțelege de ce am cheltuit o grămadă de bani pentru rochii drăguțe și paltonașe mici, cu care mi-era și frică să-mi îmbrac copilul. Hainele pentru ocazii speciale? Sincer vorbind, ocazii foarte și foarte speciale nu au apărut, iat toate rochițele cu dantelă, achiziționate online sau primite în dar de la prieteni, așa și n-au fost purtate niciodată.

Utilizarea clamelor de păr

Fiica mea era aproape cheală în primii doi ani de viață, pentru că mă străduiam în fel și chip să o fac să semene cu o fetiță. Pentru aceasta, cumpăram toate accesoriile posibile și i le prindeam de cele câteva fire de păr gingaș. Acum răsfoiesc albumul și înțeleg cât de penibilă a fost această practică a mea și câte daune îi aducea copilului. Dacă aș fi fost mai deșteaptă, nu m-aș fi concentrat pe asemănarea copilului meu cu o fetiță sau cu un băiat.

Gadgeturi scumpe și inutile

Încă din perioada sarcinii am început să cumpăr tot felul de gadgeturi care, după cum mi se părea, trebuiau să-mi ușureze procesul de educație și creștere a copiilor. Cele mai inutile gadgeturi mi s-au părut a fi încălzitorul de șervețele și căruciorul imens, pentru plimbări pe afară. Aș fi preferat un căruț mai mic, mai practic și mult mai ieftin.

Înscrierea copilului la toate cercurile posibile de dezvoltare timpurie

Mi-am înscris copilul la toate cercurile posibile de activități muzicale și sportive. Acum, înțeleg că am făcut asta pentru mine însămi – pentru ca să nu stau întreaga zi acasă, cu copilul. În realitate, fiica mea ura toate aceste activități și plângea în fiecare zi când o lăsam la cerc. Dacă aș fi fost mai deșteaptă, mi-aș fi dus copilul doar în parc, ca să admire păsările și florile. La activitățile extrașcolare aș fi trimis-o la o vârstă mai mare, când ar fi fost conștientă de ceea ce preferă.  

Cărți despre creșterea copiilor

La fel ca și orice mamă tânără, consideram că nu știu nimic despre educația copiilor. Am citit toate cărțile posibile despre educație. În rezultat, am născut un copil pentru care nu se potrivea niciunul din sfaturi: nici pentru liniștire, nici pentru adormire, nici pentru hrănire. Nu mi-a ieșit nimic din ceea ce era scris în cărți. Mă consideram a fi o mamă rea până în momentul în care am aruncat toate cărțile și am început să-mi ascult instinctul matern. Atunci, toate s-au rezolvat. 

Acceptarea cuvântului „NU”

În primele luni de viață, fiica mea plângea foarte mult. De câteva ori am mers cu ea la pediatru, dar medicul îmi zicea că fetița NU E BOLNAVĂ și că are doar colici. Sunt foarte fericită că mi-am ascultat instinctul matern. În ciuda a tot ce mi-a spus medicul, mi-am dus copilul la un alt specialist. El a stabilit că fetița într-adevăr avea nevoie de ajutor medical”, mărturisește Christine Knight.

Foto: blog.kidzcentralstation.comabout.me

Distribuie articolul: