Pentru creștini, perioada Postului Paștelui este una specială din punct de vedere spiritual. Creștinii care țin Postul Paștelui, care se mai numește Postul Mare, pentru ca este cel mai lung din an – tine 40 de zile, trăiesc în această perioadă în rugăciune și își înfrânează poftele de toate felurile.

Conform portalului altarulcredintei.md, credincioșii trebuie să respecte câteva reguli importante în Postul Paștelui:

1.Bucurați-vă de aceasta perioadă de post.

Este mare pericolul de a cădea în disperare: „Cum poți trăi o perioadă atât de lungă fără mâncare buna, fără distracție?”, „Eu nu pot ține tot postul. Nu pot participa la slujbe la biserica atât de lungi” Sfatul duhovnicilor: Dumnezeu nu are nevoie de stomacul și picioarele noastre, ci de inima noastră. El vede în noi dorința de a-l sluji, și ne vede slăbiciunile. Asa că amintiți-vă permanent de Iisus și de Dumnezeu și veți găsi bucurie în post.

2. Rugați-vă neîncetat! 

În perioada Postului Paștelui ar trebui să acordăm mai multă atenție și mai mult timp decât o facem de obicei. Rugăciunea să devină arma de baza în lupta cu ispitele: foamea, disperarea, iritarea, nervii.

3. Rugaciunea în Biserică.
Grijile privind familia, lipsa banilor, traficul aglomerat, problemele de la locul de munca ne ocupa mult timp. În ajutor spun duhovnicii, în această perioadă sunt bisericile, mai exact timpul petrecut în aceste lăcașuri. Acestea ne-ar ajuta mult pentru stabilirea unei stări sufletești complet diferite, liniștite. Cel puțin o data pe parcursul postului ar fi bine de participat la Liturghia Darurilor mai înainte sfintite – apropo, în unele biserici ea se face și seara.

4. Pocaiți-vă.

Pocăința este poate cel mai important lucru din Postul Pastelui. Daca nu intentionezi sa te caiesti de viata si de faptele tale, nu are nici un rost nici postirea, va fi doar o risipa de sanatat

5. „Uită-te în farfuria ta!”

“Vanitatea postirii” este periculoasă și merge la brat cu condamnarea. Cel de lângă tine mănâncă de toate, în timp ce tu postești? Nu e treaba ta. Nu trebuie să condamni sau să te împăunezi cu faptul ca tu postesti. Aminteste-ți că postul înseamnă înainte de toate  pocaință.

6. Nu numai cu pâine va trai omul. 

Perioada Postului Mare – nu este doar o schimbare a regimului alimentar. Vegetarienii nu mănâncă niciodată produse animaliere, dar asta nici nu-I apropie nici nu-I depărtează de Dumnezeu. Duhovnicii spun ca mai mult decât ce bagi în gura contează ce scoți pe gura, cuvintele care ies din gură.

7. Faceți fapte bune.

Ar fi bine să învățăm și să combinăm scăderea interesului față de ceea ce se afla în farfuria altora cu o creștere a interesului față de semenii noștri. Sfântul Ioan Gura de Aur ne îndeamnă că banii economisiți pe mâncarea de post sa-i folosim la ajutorul celor nevoiați. Din câteva prânzuri de post s-ar putea cumpăra alimente sau haine pentru cei săraci.

8. Să-l urmăm pe Hristos.

Cea mai importanta regula a Postului Paștelui este așteptarea miracolului Învierii. Să încercăm să trecem cele 40 de zile de post împreuna cu Hristos.

Sursa: altarulcredintei.md

Distribuie articolul: