Jocul este mediul natural de învățare al copiilor. Dacă celor adulți munca le ia aproape tot timpul, atunci jocul este ceea ce le ocupă atenția copiilor. Felul în care se joacă copilul poate să ajute un părinte să-și cunoască copilul mai bine. Dacă dorim cu adevărat să intrăm în lumea copilului, iată câteva recomandări!

1. Copiii mici, până la trei-patru ani se joacă, de obicei, cu ceea ce au în apropiere. Rolul tău ca părinte este să creezi un mediu potrivit prin care să oferiți siguranță copilului. De asemenea, sunt indicate, la această vârstă, jucării care să dea posibilitate să pipăie, să guste, să audă astfel încât să-și dezvolte sistemul nervos.

2. Cumpărați jucării care să lase loc de multă imaginație. Jucăriile create și inspirate din personajele de desene animate nu lasă mult spațiu pentru creativitate. Copilul va avea tendința să imite ceea ce a văzut la TV. Optează pentru jucării simple, din propria ta copilărie: cutiuțe, cuburi de lemn, hârtie.

3. Creați situații de joacă din orice. Vă puteți juca în bucătărie, preparând cina sau numărând stațiile de troleibus în drum spre școală sau grădiniță, numind culorile pe care le vedeți sau fredonând piese care celălalt trebuie să le recunoască.

4. Creați propria cultură a jocului în familie. Jucați jocuri de familie. Ele vă vor ajuta să creați legături puternice între membrii familiei și vor crea amintiri de familie de neuitat.

5. Atunci când jucați jocuri de rol, lăsați copilul să ia rolul pe care și-l dorește și să-l exercite după propria imaginație. Este un prim exercițiu de alegere care nu presupune riscuri pentru copil.

6. După ce jucați un joc, încercați să analizați cu copilul ce ați făcut împreună. Încercați să vă dați seama ce i-a plăcut și ce nu, ce dificultăți a întâlnit și ce ar vrea să facă altfel. O astfel de practică dezvoltă copilului capacitatea de analiză și evaluare.

7. Faceți în așa fel ca partenerii de joacă a copilului dvs să fie de diferite vârste, sex și naționalități. Aceasta ăl va învăța să fie tolerant față de diversitate.

8. Fiți sinceri și atenți atunci când vă jucați. Copiii simt imediat când faceți jocul din obligativitate. Nu uitați : copiii au nevoie să petreacă timp cu dvs, aceasta îl face să se simtă special.

Eliza Cauș, Psiholog Ingenium

Distribuie articolul: