Este esențial să menții un vagin curat și sănătos, atât pentru confortul tău cât și pentru sănătatea ta fizică. De asemenea acest aspect este vital pentru sănătatea ta sexuală, pentru a evita transmiterea de boli sexuale și a te putea bucura de o viață sexuală agreabilă.

Vaginul are un sistem propriu de reglare a ph-ului, asta înseamnă că se autocurăță. Însă sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a facilita această funcție și a nu dezechilibră ph-ul vaginal, care are valori normale cuprinse între 3.8-4.5.

Recomandări oferite de Dr. Raluca Hera, Medic Primar Obstetrică Ginecologie, Doctor în Științe Medicale, Romania și expert revista DOC.ro.

Mergi periodic la ginecolog

Astfel, dacă apare vreo problemă, o poți trata repede. Ginecologul te poate de asemeni sfătui ce este mai bine să faci în privință igienei intime în cazul tău.

Poartă pe cât posibil lenjerie din bumbac 100 % și schimb-o în fiecare zi

Chiar dacă acest tip de lenjerie nu este foarte sexy, ea permite pielii tale să respire și împiedică multiplicarea bacteriilor.

Nu folosi săpun

Acesta usucă, irită, dezechilibrează ph-ul și poate acidifia mediul vaginal, astfel încât vaginul nu mai are capacitatea de a se autocurata. Se crează astfel o poartă de intrare a bacteriilor și infecțiilor. Totuși, regiunea genitală trebuie spălată cât mai des. Obligatoriu înainte și după actul sexual.

Sunt recomandate produse speciale de igiena feminină, iar după spălare zonă trebuie bine uscată. Alege produse de igiena fără miros. Produsele parfumate, chiar dacă sunt marcate că hipoalergene, pot conduce la iritații și infecții.

Ai grijă ce introduci în vagin

Dacă ai un partener sexual nou, este bine să discuți cu el sănătatea voastră sexuală, pentru a te asigură că nu se transmit infecții de la unul la celălalt. În special dacă nu dorești să utilizezi prezervativ, este indicat să vă testați amândoi pentru bolile cu transmitere sexuală.

Dacă folosești jucării sexuale, acestea trebuiesc curățate înainte de fiecare uitilizare cu ajutorul unor produse de curățare speciale.

Dacă aceste obiecte sunt folosite de mai multe persoane, este recomandat să acoperi obiectul cu un prezervativ înainte de utilizare.

Dacă ești îngrijorată de mirosul vaginal și nu te confrunți cu o infecție, o prima recomandare ar fi să modifici alimentația.

Alimentele dulci si/sau grase în cantități mari produc o secreție vaginala amară și cu miros neplăcut. Mănâncă mai multe fructe în schimb – în special ananas, citrice și căpșuni. Alte alimente sănătoase care mențin un ph vaginal normal sunt usturoiul și iaurtul (natural sau grecesc).

Schimbă și spală regulat lenjeria de pat, pentru a evita acumularea de germeni și murdărie.

La menstruație, este util să te ștergi cu șervețele umede speciale, pentru a menține regiunea genitală curată și proaspătă pe tot parcursul zilei

Nu uită să schimbi absorbantul sau tamponul vaginal la fiecare 4 ore, în special dacă ai o menstruație abundentă. Aceasta te va ajuta să te simți confortabil.

Dacă te epilezi cu ceară în regiunea pubiană, este recomandat să o faci de fiecare data la un specialist.

Dacă te razi, fii foarte atentă, cel mai bine folosește o mică oglindă pentru a vedea exact ce faci.

Bea multă apă

Hidratarea elimină toxinele cauzatoare de mirosuri neplăcute. Alternativ, poți opta pentru ceai verde.

Recomandări:

Dacă ești îngrijorată de mirosul regiunii genitale în cursul sexului oral, aplică o picătură de parfum pe interiorul coapselor, niciodată în vagin.

Alternativ, poți face o irigație vaginală cu apa caldă, aceasta va menține un ph echilibrat al vaginului.

Precauții

Cumpără produse de calitate: prezervative, absorbante, tampoane, produse de igienă.
Nu cumpăra niciodată jucării sexuale second hand. Dacă le achiziționezi online, alege site-uri de specialitate.

SURSA

Vezi și: Medicul ginecolog explică de ce e normală defecația în timpul travaliului. Ce soluții avem?!