Comportamentul demn de respect față de propriul corp este o lege nescrisă în cultura franceză, nu în zadar francezii cunosc încă din copilărie regulile esențiale ale unei alimentații sănătoase. Ce cunoștințe se cădesc la baza obiceiurilor alimentare ale acestora, vă spunem mai jos.

Din „decalogul” alimentației sănătoase a micuților francezi:

1. Mâncați, dar nu pe parcursul întregii zile. Francezii din familiile înstărite au obiceiul de a ronțăi câte ceva pe parcursul întregii zile. Adolescenții francezi, însă, sunt la curent cu faptul că alimentația trebuie să aibă loc de 3 ori pe zi. Se permit gustările de tipul fructelor sau a pireului de mere. Batoanele din ciocolată nu se admit.

2. Mâncați produse organice, în porții normale. Alimentația de 3 ori pe zi mai înseamnă și faptul că atunci când copilul se ridică de la masă, trebuie să se simtă sătul. Fiecare masă a francezilor presupune o gustare, un fel de mâncare de bază, cașcaval și desert. Respectiv, porțiile sunt mari!

3. Beți apă. Da, se întâmplă frecvent ca adolescenții care înțeleg beneficiile hidratării să refuze să bea cola sau sucuri de fructe, bogate în zahăr. Cea mai populară băutură a copiilor este apa plată. Adulții, pe lângă apă, mai beau și vin.

foto: philips.ch

foto: philips.ch

4. Mâcați stând pe șezute.  Franța este o țară în care ar fi paradoxal să vezi pe cineva cum îmbucă din mers sau din fugă. Francezii nu mănâncă nici măcar în timp ce stau blocați în ambuteiaje sau muncesc în fața calculatoarelor. La bucătării, de obicei lipsesc televizoarele, deci ora mesei este sfântă.

5. Cina trebuie să fie ușoară. Cea mai importantă masă din zi este prânzul. La cină, se consumă ceva ușor: supe, salate,  omlete sau paste fără niciun fel de sos. La desert, se iau iaurturi și fructe proaspete. Asta – pentru un somn sănătos și odihnitor.

6. Dacă bucătăria este închisă, închisă să fie. De obicei, elevii din Franța nu se plimbă, la recreații, pe la bucătărie, pentru a cheltui bani sau a sta de vorbă. Bucătăria este deschisă doar în pauza de la prânz.

7. Fiecare om trebuie să-și cunoască limitele. Respectiv, măsura înseamnă să nu mănânci mai mult decât trebuie, dar și să mănânci suficient, ca să te poți declara sătul. Francezii exersează mult, pentru a-și cunoaște aceste limite.

8. Trebuie să știi ce mănânci. Francezii sunt foarte atenți la ceea ce mănâncă. Ei vorbesc despre mâncare propriu-zis în timpul mesei! Discută despre gusturi, ingrediente. În special se întâmplă să vorbească despre mâncare atunci când sunt invitați în vizită și sunt așezați la masă. Prin această tehnică, francezii află rețete noi și își dovedesc abilitățile în ale gătitului. Pe de altă parte, francezii cunosc de fiecare dată ce mănâncă. Uneori, cunosc chiar și originile ingredientelor de import!

foto: influentes.fr

foto: influentes.fr

9. Trebuie să înveți să gătești! Francezii de doar doi ani se descurcă foarte bine la curățatul merelor necesare pentru prepararea chechurilor. Copiii sunt învățați să dea o mână de ajutor la bucătărie de la vârste fragede. Odraslele își ajută părinții la alegerea legumelor și pregătirea ingredientelor. Dacă micuțul se consideră important la prepararea unui fel de mâncare, asta îl face conștient și îi permite să-și întărească anumite comportamente pentru tot restul vieții.

10. Fiecare om trebuie să-și permită un prânz bun. Mâncarea delicioasă este una din marile plăceri ale vieții, de aceea un prânz sățios nu trebuie să te îngrijoreze, mai ales dacă nu mănânci de 6 ori pe zi. În timpul prânzului, nu trebuie să te gândești la probleme legate de metabolism, ci doar să savurezi!

Distribuie articolul: