Scurtmetrajul regizat de basarabeanul Dumitru Grosei s-a ales nu cu unul ci cu două premii odată la un important festival de film. Este vorba despre Festivalul Internațional de Film 2019, din Macau, China. 

Festivalul anual Film 2019 Sound & Image Challenge International Film Festival 2019, din Macau, China și-a propus să încurajeze producțiile de peste mări și să concureze în Macau. Provocarea se adresează profesioniștilor în domeniul cinematografiei din întreaga lume. Producția regizorului moldovean s-a remarcat și a plăcut enorm publicului chinez. Astfel, scurtmetrajul „TODAY ARTIST, TONIGHT TAXIST” (Moldova/România, 2018), regizat de Dumitru Grosei s-a făcut cu 2 premii noi.

Primul și cel mai important premiu este Premiul Publicului, la festivalul Sound & Image Challenge International Film Festival 2019, din Macau, China.

Acest premiu este considerat de critici ca fiind cel mai obiectiv și important, pentru că este acordat de publicul pentru care se face filmul. În acest caz, e de remarcat faptul că publicul a fost chinez, dintr-un context social și cultural total diferit. Aceasta demonstrează însă că filmul a reușit să exprime niște teme universale. De asemenea, premiul este valoros și din considerentul că publicul a votat pentru filmele din toate categoriile înscrise la festival: documentar, ficțiune, animații și clipuri muzicale, iar filmul din Republica Moldova s-a remarcat din toate producțiile prezentate.

Regizorul a fost prezent pe tot parcursul festivalului, la invitația organizatorilor și a susținut o sesiune de Q&A (n.r. întrebări și răspunsuri) cu publicul din Macau după proiecția filmului.

TODAY ARTIST, TONIGHT TAXIST” a primit premiul și pentru „Cel mai bun trailer” în cadrul festivalului Košice International Monthly Film Festival (Košice, Slovacia), unde în fiecare lună se face o selecție nouă a celor mai bune filme în concurs.

Dumitru Grosei continuă să fie cel mai selectat regizor moldovean la festivalurile internaționale de film, al doilea an la rând. Dacă anul trecut, el a acumulat peste 50 selecții oficiale, în 2019 cifra a crescut la 75 selecții oficiale și 11 premii, în țări ca SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Austria, Olanda, Italia, Spania, Grecia, Cipru, Turcia, România, China, Brazilia, Rusia, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Letonia, Slovacia, Albania, India, Iraq, Iran, Azerbaidjan, Republic Dominicană și Nigeria.

Sursa: alternative-cinema.com

Vezi și: Încă un trofeu pentru Moldova. Regizorul Dumitru Grosei, premiat la un festival din Rusia (Video)