Ce-i al Cezarului a ajuns, în sfârșit, în mâna Cezarului. Zilele trecute, actrița Angelina Jolie a primit, din partea Reginei Elizabeta a II-a a Marii Britanii, titlul „Dama de onoare”, despre care se știa încă din luna iunie. Actrița americană a mai fost distinsă și cu Ordinului Imperiului britanic (OBE) pentru apărarea intereselor politice exterioare ale Marii Britanii și pentu participarea în campania globală de luptă contra exploatării sexuale din zonele de conflict. Fotografiile făcute la Londra au fost distribuite în mass-media din întreaga lume.

Angelina Jolie este prima americancă distinsă cu titlul de „Doamnă Comandor de Onoare” (Honorary Dame Commander) a ordinului Sfântul Mihail și Sfântul Gheorghe, ordin cavaleresc, destinat persoanelor care aduc servicii extraordinare și de importanță nemilitară într-o țară străină.

Aceasta este, de altfel, a doua distincție, ca importanță, după Cavaler sau Doamnă a Marii Cruci (Knight sau Dame Grand Cross), după cum informează BBC News. 

Însăși ceremonia de decernare a titlului a avur loc vineri, pe 10 octombrie, la Palatul Buckingham – reședința principală din Londra a monarhilor britanici.

Fiind de ani buni ambasadoarea Organizației Națiunilor Unite în zonele afectate de sărăcie, Angelina Jolie s-a implicat în nenumărate campanii sociale de solidarizare a populației și a devenit recunoscută chiar și în cele mai sărace țări de pe Terra.

Este foarte important pentru mine să primesc o distincție legată de politica internațională fiindcă mi-ar plăcea să îmi dedic viața profesională acestei teme. Este o onoare să lucrez la programul de prevenire a violențelor sexuale cu supraviețuitori ai violurilor. Știu că ne va lua o viață până să ne atingem obiectivele, iar eu sunt gata să mi-o dedic pe a mea acestei lupte”, a declarat actrița de 39 de ani, în momentul în care i-a fot înmânată distincția. 

La ceremonia regală, de altfel, și-au făcut apariția, în scurt timp, Brad Pitt și cei șase copii ai cuplului american. Potrivit unei surse de la Palat, copiii au rămas încântați de vizita efectuată la Palat.

Între 10 şi 13 iunie, Angelina a prezidat, la Londra, alături de William Hague, şeful diplomaţiei britanice, un summit „fără precedent”, pe tema violenţelor sexuale comise în timpul conflictelor şi recurgerii la viol ca „armă de război”.

Abia atunci, în ajunul zilei de naștere a Reginei, Angelina Jolie a fost inclusăîn lista persoanelor decorate anual cu titlul onorific al Elizabetei a II-a.

Potrivit BBC, însă, Angelina Jolie nu va putea utiliza titlul de Damă, pentru că nu este nici cetățeană a Marii Britanii și nici cetățeană a unui stat care face parte din Comunitatea Națiunilor (organizație interguvernamentală a 53 de state membre independente, care au făcut parte inițial din Imperiul Britanic, din care acesta din urmă s-a format).

În acest mod, titlul oferit de către Regina Elizabeta a II-a nu se poate numi decât unul absolut simbolic. 

Distribuie articolul: