Copilul primește din anumite motive biberonul, acesta se infiltrează în viața mamei și a copilului și bebe se obișnuiește tot mai mult cu el, iar într-un final refuză să ia sânul. Acest lucru se întâmplă des pentru că sânul și biberonul se suge diferit și nu toți copii le pot îmbina pe ambele. Când bebe e într-o asemenea situație, el se încurcă în modurile de sugere, alege unul dintre ele și cel mai des preferă biberonul.

„În asemenea situație de mare folos este să renunțați la biberon (și la suzetă dacă o folosiți) și să oferiți alimentația adăugătoare din seringă fără ac sau cană și să continuați să oferiți cât mai des sânul.

Propuneți lui bebe sânul la somn, în timpul somnului și imediat după ce se trezește, dar e încă somnoros. Copii sug mai bine noaptea și în timpul somnului și acceptă mai ușor sânul în jurul somnului.

În timpul alăptării schimbați cât mai des sânii, în cadrul unei și aceeași alăptări. Asta vă va ajuta să produceți mai mult lapte, dar și îl va ajuta pe copil să nu să se supere, descurajeze, enerveze că laptele curge încet.

De regulă timp de 1 săptămână sau maxim două, copilul începe să ia sânul tot mai bine și mai des, refuză sânul tot mai rar, iar cantitatea de lapte crește și treptat puteți renunța la laptele praf.

Alimentația suplimentară cu lapte praf se scoate treptat, în nici un caz brusc, în caz contrar copilul va îndura foame.

Când o să ajungeți la etapa în care tot laptele praf îi va fi oferit copilului nu din biberon și bebe va accepta sânul ori de câte ori îi va fi oferit, veți putea treptat să renunțați la laptele praf.

O astfel de situație nu e deloc una simplă, de aceea este recomandat să apelați la o consultație la domiciliu a unui consilier în alăptare și să parcurgeți această cale împreună cu specialist.”, declară Alina Shmurun, consultant în alăptare, în cadrul proiectului Mămica Alăptează.