Anim’est Chișinău te invită să-ți iei doza de animație în perioada 30 octombrie – 2 noiembrie, în cinematograful Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5, unde câteva dintre cele mai așteptate și recente titluri de lungmetraj de animaţie vor fi în premieră pe marele ecran. 

Începem cu Minuscule – La Vallée des fourmis perdues/Minuscule: Valea furnicilor, nominalizat la European Animated Feature Film 2014 și cu filmul lui  Hayao Miyazaki, The Wind Rises/Se-nalță vântul, pe care-l anunța, toamna precedentă, ca fiind ultimul său lungmetraj de animație. Acesta i-a adus regizorului cel mai important premiu acordat unei animaţii în Japonia -Tokyo Anime Award în 2014-, dar și nominalizarea la Oscar şi Globul de Aur. Filmul reprezintă o biografie ficţionalizată a lui Jiro Horikoshi, unul dintre cei mai inovatori și desăvârșiți proiectanți aeronautici din lume.

 Animest

Anim’est continuă și anul acesta tradiția de a aduce animatori consacrați în programul „Retrospectiva”. Îți vom prezenta filmele lui Jacques-Rémy Girerd, celebrul regizor şi producător francez de filme de animaţie, fondator al legendarului studio de animaţie „Folimage”. Începem retrospectiva cu La Prophétie des grenouilles / Profeția broaștelor, din 2003, care a atras peste un milion de spectatori în Franţa şi aprecierea industriei la nivel internaţional.

 Animest

Continuăm cu Mia et le Migou / Mia şi Migou (2008), desemnat cel mai bun lungmetraj de animaţie al anului 2009 de către Academia Europeana de Film, şi Tante Hilda! / Tanti Hilda! (2013), selectat anul acesta în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Țara invitată din acest an este Germania care vine cu două lungmetraje în secțiunea Minimest și trei programe de scurtmetraje curatoriate de Ulrich Wegenast, director artistic şi programator al Festivalului de Film de Animaţie de la Stuttgart. Vei avea ocazia să-l cunoști la Chișinău, la Muzeul de Artă, când va prezenta programul „Artă, politică și propagandă”, o ilustrare a rolului animației în arta, politica și propaganda Germaniei de Est și de Vest după 1945.

 Animest

La Cinema Odeon vedem cele mai bune scurtmetraje ale Competiției internaționale din cadrul Festivalului de Film de Animatie de la Stuttgart 2014 și un Best of al regiunii Baden-Wurttemberg (2012-2014).

În fiecare seară, după proiecții mergem în Re:Animation Hub – Tipografia 5, unde va avea loc AniMusic Night, și unde vom încheia fiecare zi de festival.

Așadar, intră pe animest.md, vezi programul complet al proiecțiilor și asigură-te că prinzi un loc la film cumpărând din timp bilete online prin iTicket.

 Animest

Retrospectiva Jacques-Rémy Girerd este posibilă cu ajutorul Institutului Francez din București. Prezenţa lui Ulrich Wegenast la Chisinau și a Germaniei, ca ţară învitată la Anim’est, este posibilă cu sprijinul Institutului Goethe Bucureşti și a Institutului Cultural German Akzente, din Chișinău.

Animest

P

Distribuie articolul: