După ce a lăsat fără nicio replică jurații de la „X-Factor”, cu interpretarea propriei sale piese despre mămăligă – „Frățică, dă-mi o bucățică”, astăzi, rapperul cu numele scenic Kapushon (Marin Crețu) ne-a mărturisit în exclusivitate că refuză să-și continue activitatea în cadrul show-ului român de talente. Cum își argumentează Kapushon poziția, vedeți mai jos.

Contactat de noi, Kapushon ne-a dezvăluit: „Am fost invitat să particip în acest concurs încă pentru sezonul 3, când era și Cheloo printre jurați. Am vrut să merg, însă le-am zis că nu mi se pare corect că un rap interpret trebuie să interpreteze piese în engleză și înca de-ale cuiva (Eminem, Jay-Z  etc.), deoarece un participant care cântă, adică intonează note, da, el arată voce și e OK să cânte piese străine, însă un rap interpret arată în primul rând TEXTUL, fiindcă asta este puterea rapper-ului – ceea ce spune. Nu are rost să învăț pe de rost un text de-a lui Eminem, să spunem, pentru că astfel aș arăta pur și simplu că pot învăța un text pe de rost în engleză și atât. Nu aș demonstra, însă, că sunt și un rapper bun. Ei au zis că am dreptate și nu au insistat. Din câte am înțeles, juratul Cheloo din sezonul 3 avea aceeași părere despre rap interpreți, astfel, a insistat ca participanții care interpretează rap să aibă dreptul să participe cu texte proprii (Ceea ce și s-a întamplat, de fapt, în sezonul 3).

A trecut un an, am fost contactat din nou, mi s-a spus că „uite, s-a schimbat regulamentul și acum poți veni cu textele proprii”. Am întrebat de câteva ori dacă e chiar posibil să vin cu piesele mele și dacă nu vor apărea schimbări în regulament. Mi-au zis ca e OK, mă așteaptă la X Factor. M-am bucurat, fiindcă am zis că acum pot merge să particip cu piesele mele și, chiar de nu trec în alte etape, cel puțin va fi cinstit așa. Un rapper cu textele proprii. După ce am trecut cu 3 de DA, am fost sunat și mi s-a zis că pot trece mai departe dacă, împreună cu o oarecare domnișoară din concurs, vom interpreta piesa în engleză a lui Jay-Z și Alicia Keys – „Empire State of Mind”. AM zis „Stop”, păi înțelegerea a fost că merg cu piesele mele în concurs, nu? Plus că piesa lui Jay-Z trebuia să o interpretez chiar a doua zi la amiază. Era seară, eram la Leova, deci până a doua zi trebuia să ajung la București cu piesa lui Jay-Z, învățată pe de rost și s-o intepretez cu o domnișoară pe care nu am vazut-o în viață, nemaivorbind și de niște repetiții, ceva.

Au zis că „da, știm că ți-am zis că poți participa cu piesele proprii, însă asta e… la moment avem nevoie să particpi cu piesa asta, în engleză și s-o înveți până mâine.” Am mers la compromis și am zis că sunt de acord să cânt pe acest instrumental și la tema la care e scrisă piesa asta, să scriu eu singur un text în română până mâine și tot până mâine să-l și învăț, dar important e sa fie textul MEU, fiindcă asta contează, totuși, la un rapper. La aceeași temă, la care a scris JAY-Z, însă să scriu eu textul – acum, până mâine. I-am rugat chiar să-mi permită să fac acest lucru, necătând la faptul ca am avut înțelegerea care trebuia respectată. Au zis că-mi dau răspunsul într-o oră. Peste o oră, am primit un SMS: „Ne pare rău, insă ori participi în engleză cu piesa lui JAY-Z, ori, altfel, nu mergi mai departe.” Am zis, bine, atunci nu merg mai departe.”

Kapushon ne-a mai spus, însă: „Nu sunt supărat pe ei, fiindcă înțeleg că legile unui astfel de concurs sunt destul de dure… Oricum am avut multe emoții pozitive de la acest concurs, am cunoscut oameni interesanți și frumoși. Le sunt recunoscător oricum. Și, la drept vorbind, mă bucur că am avut posibilitatea să particip. Asta e, înseamnă ca așa trebuia să fie.”

Amintim că basarabeanul i-a ridicat în picioare pe toți spectatorii, dar și pe jurata Delia, care a dansat pe tot parcursul evoluției. La finalul piesei, Horia Brenciu a declarat că mlodia trebuie să fie declarată imn pentru emisiunea „Iadul Bucătarilor”. 

„Voi, moldovenii de peste Prut, aveți acest haz specific, aveți un fir epic, aveți povești… Asta cu mămăliga n-am mai auzit-o. Ești bravo, original și bine de tot. Pentru că m-ai făcut să-mi fie foame, foame de muzică bună, ai un DA din partea mea”, a comentat Ștefan Bănică.

Distribuie articolul: