Astăzi îți prezentăm o poveste parcă ruptă din filme. O fată tânără a plecat în lume, iar lumea a fost generoasă cu ea. A îndurat foame, a muncit enorm și într-un sfârșit și-a împlinit visurile. Moldoveanca are acum un restaurat de succes în Veneția. 

A devenit mamă la 17 ani, iar la 19 a plecat pentru a oferi copilului ei o viață mai bună. 

„M-am născut într-un sătuc în mijlocul Codrilor, se numește Horodca, Ialoveni. Am devenit mămica la 17 ani. Am un băiețel pe nume Iurie. Am fost mereu o mămică responsabilă chiar dacă eu singurică eram încă un copil. Când Iurie împlinise 2 anișori și eu 19 neajunsurile erau mari și mai mare era rușinea de a apela mereu la părinți. Era anul 2000 când am decis să găsesc curajul de a pleca din țara mea în căutarea unui destin mai bun pentru copilul meu. Am lăsat atunci un pup mare copilașului și pe el în brațele și grija părinților.”

Când pe jos, când cu mașina, așa a ajuns Raisa în Italia.

„Plecată fugar din țară, că nu era posibilitate altfel, pe unde cu mașina, pe unde pe jos în 12 zile am ajuns în Italia – „țara minunilor” așa o numeam eu pe atunci. M-am oprit la Veneția, am trecut prin multe greutăți, însă un lucru important vreau să vă spun: pentru a supraviețui, ajunsesem și furam ca să mănânc. Am reușit să mă angajez la lucru la o bătrânică. Având pasiunea gastronomiei moștenită de la bunica mea, Italia era țara perfectă, care să mă ajute să-mi realizez visul. Am început să colind restaurantele din Veneția, cu gândul de a reuși să mă angajez la lucru în bucătărie. Nu am reușit, fiindcă proprietara restaurantului mi-a zis că sunt frumoasă și trebuie să fiu chelneriță. Am acceptat, dar cu ochiul mă uitam mereu cum găteau bucătării.”

„Am multe de povestit… ar trebui să scriu o carte în care să încapă toate… După doi ani de muncă mi-am adus copilul lângă mine. Tare greu a fost: muncă, casă, copil mic, grădiniță, apoi școala. Așa munceam 14 ore zi de zi și fără zi de odihnă.”

A reușit să își împlinească visul. Raisa și-a deschis un restaurant. 
„În 2017 am reușit să cumpăr unul dintre cele mai de succes restaurante din Veneția și tot în 2017 copilul meu a reușit să intre la universitatea din Bologna pentru a studia „Relații Internaționale”. Sunt cea mai mândră mămică, tot ce am făcut și unde am ajuns e numai datorită lui – niciun minut din viață nu am vrut să-mi dezamăgesc copilul. Din 1300 restaurante din Veneția al meu e pe locul 33 și tot așa continui să muncesc 16 ore pe zi, mereu la muncă și în rând cu angajații. Am 11 angajați și sunt mândră de ei și ei de mine.  Sunt respectată de lumea din Veneția, iar asta îmi dă mult curaj.”

Muncește pentru visul tău!
„Visurile nu se abandonează, trebuie să crezi în ele. Mai devreme sau mai târziu devin realitate…. și în scumpa mea țărișoara mă întorc mereu cu drag, acolo unde mi-am lăsat scumpii părinți și bunicuța care mereu mă așteaptă cu drag…. pot să vă spun că în Veneția toți mă numesc „STRONG WOMAN”.
Greu a fost, dar scutul meu a fost și mai puternic!”

Dacă vrei să ne povestești istoria ta, să ne spui cum e să te adaptezi la mii de kilometri de casă, dar și ce ți-a reuțit să creezi, faci în acea țară, te îndemnăm să ne scrii la [email protected] #Cumamemigrat poate face un conațional să nu mai vrea să plece din țară sau îl poate ajuta pe altul să se integreze mai ușor.

Citește și: #Cumamemigrat ne spune Iuliana, stabilită cu soțul în Portugalia: „Documente am, limba o știu, de ce să nu îmi permit ceva mai bun” (Foto)

Distribuie articolul: