Moldoveanca Raisa Ambros este prezentatoare la unica televiziune comunitară româno-italiană, Romit TV, fondată acum trei ani de către Emanuele Latagliata, un om de afaceri italian care cunoaște bine comunitatea românilor. Deși avea o carieră frumoasă în România ca scenarist TV, visul ei cel mare era să devină prezentatoare TV cu acte în regulă în Europa. Cum a ajuns reprezentanta tuturor românilor la unica televiziune pentru diaspora din Italia, dar și care i-a fost calea până aici ne-a povestit recent, aflată într-o scurtă vizită la Chișinău.

Toate drumurile se deschid dacă insiști și perseverezi

Debutul Raisei în presa italiană s-a produs acum trei ani, grație unui interviu pe care îl realizase cu Gheorghe Rusnac, ex ambasadorul Moldovei în Italia – primul interviu a unui ambasador publicat în acea vreme pe site-ul lumii diplomatice – easydiplomacy.com, în română și italiană. “Am avut emoții mari, însă bucuria reușitei le-a șters pe toate. Apoi am continuat cu interviuri în italiană cu scriitori, publicate în revista de cultură www.omero.it, unde am scris și despre scriitorul basarabean Efim Tarlapan. Cu doi ani în urmă am reușit să realizăm o pagină dedicată Moldovei în ziarul românesc ‘Actualitatea magazin’, distribuit gratis. Acolo apar articole și de pe site-ul actualitatea.it despre moldovenii care scriu cărți, poezii, pictează sau fac icoane de mozaic din lemn, croșetează, cântă, dansează… își urmează visurile în Italia. Sunt foarte fericită să-i descopăr și să le scriu istoriile”.  

Raisa Ambros

Experiența din România și cursurile din Italia au făcut-o acum jurnalistă adevărată

La 40 de ani, Raisa Ambros se poată lăuda cu multe: fiind originară din Făleşti, a absolvit Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, fiind printre primii studenți de dincoace de Prut, plecați la studii în România, a lucrat cinci ani ca scenaristă la Pro TV şi Acasă, iar în Italia, unde este de aproape 12 ani a reușit să absolve diverse calificări în jurnalism, presa scrisă, editorialistică, obținând drept de scriere și publicare în limba italiană. “La Romit TV am început cu realizarea diverselor reportaje de la evenimentele realizate de români și moldoveni în zona Lazio, apoi am realizat un interviu cu ex ambasadorul Moldovei, Aurel Băieșu. Am colaborat pe rând la emisiunile Romitart și Viața în Italia – o emisiune socială despre problemele din viața conaționalilor aflați în Italia”. 

Raisa Ambros

la Romit TV

Nu va uita niciodată lupta cu mafia italiană

Chiar de la începutul carierei sale în televiziune, Raisa a avut de furcă cu realitatea italiană – Mafia! “Prima emisiune a fost despre un tată disperat din Botoșani, care vroia să-și aducă trupul mort al fiicei de 19 ani, acasă. Florentina Boaru era omorâtă de un italian în Calabria, iar familia ei, fiind săracă, nu avea bani să repatrieze corpul. Am adunat banii necesari și cu ajutorul Caritas Migrantes, Bisericii Ortodoxe, sindicatelor și altor persoane din redacție am reușit. Piedica mare a venit din partea birocrației din Calabria, fiind mafia locală, care vroia să-și revendice repatrierea corpului pe o sumă mai consistentă.” Raisa își amintește însă cu mare drag și despre experiențele plăcute: “ Satisfacția cea mai mare a fost colaborarea cu ziarul www.piuculture.it, care mi-a dat posibilitatea să fac un stagiu pentru a deveni jurnalist în Italia cu minimum 80 de articole scrise în italiană. Aici sunt unicul redactor străin din redacție și mă ocup în primul rând de promovarea comunităților din Moldova și România, ajutată fiind și de câțiva voluntari din Italia. Mă bucur mult că informația pe care o aducem poate fi utilă comunităților de români de aici.”  

Mafia

Revenită acasă pentru a întări legăturile cu patria

“Suntem la Chișinău pentru a pune bazele unui acord de colaborare dintre Romit TV și Moldova 1, în primul rând pentru a prelua Știrile din Moldova pentru diaspora din Italia, apoi careva emisiuni de interes și nu în ultimul rând, se intenționează realizarea unei emisiuni duplex, pentru ca rudele de acolo să-și vadă și să salute apropiații din Moldova și viceversa. În curând se vor testa condițiile tehnice și în primele luni ale anului sperăm să avem un contract, iar Mesagerul să ajungă în peninsulă”, ne-a povestit Raisa.

Raisa Ambros

Cine vrea să reușească ceva în Italia, o poate face

“Trebuie să recunosc că mi-a fost foarte greu de la bun început, dar nu am cedat niciodată. Avantajul meu a fost că tot ceea ce câștigam din joburile de întreținere, investeam în cursuri de dezvoltare personală, scriere artistică, comunicare, scenaristică, marketing, engleză, dar și în echivalarea studiilor mele din Moldova și România. Cel din urmă proces mi-a luat vreo șapte ani. Dacă vrei, reușești, pentru că poporul italian este deschis, te ajuta să-ți urmezi visul, mai ales dacă este unul cultural. Până la urmă nu contează de ce naționalitate ești, dacă ești un cetățean model și respecți lumea – te faci respectat. Aici în Italia, toți suntem în aceeași categorie: cea a străinilor, veneticilor și ne integrăm dacă dorim acest lucru”.

Raisa Ambros

Vrea să traducă opere din literatura basarabeană și să scrie un roman autobiografic

Raisa continuă să scrie zilnic, să aducă pe ecrane problemele românilor din Italia, să facă legătura celor de pe loc cu cei de acasă. În fiecare zi visul său se îndeplinește, însă, odată realizată, aspirațiile vor să meargă și mai departe. “În viitor, îmi doresc să traduc niște cărți ale autorilor din Moldova în italiană și pot deja să spun că am început să scriu primul roman, parțial inspirat din biografia proprie”. Desigur, femeia are și un apel către toți conaționalii săi aflați pe tărâm italian, acela de a fi “mai uniți, mai curioși, mai deschiși către cultură și știință, către cunoaștere în general. E foarte necesar ca oamenii veniți aici să nu se piardă în greutățile muncii de zi cu zi, în agonisirea banilor pentru a crește copii în detrimentul creșterii personale. Prin interacțiunea lor cu alte naționalități, prin cunoașterea altor culturi ei vor fi cel mai bun exemplu de reușită în viață pentru copiii lor”.

Raisa Ambros

Foto: Arhiva Personală