Astăzi încheiem campania “Tinerii din Guvern vor să schimbe lumea acasă” cu Radu Bezniuc, director adjunct al Autorității Aviației Civile. Modest din fire, fostul consilier pe domeniul de Transport Avia în cabinetul premierului Leancă a fost și foarte diplomat când veni vorba despre rezultatele sale. Aportul primordial din activitatea sa însemană astăzi bilete avia la prețuri reduse către mai multe destinații europene – un succes foarte apreciat de cetățeni. Radu ne-a mai povestit despre planurile în noua sa funcție și despre flăcăii săi, cărora deja le este mai mult decât prieten. 

Profil

Radu Bezniuc, Licențiat în Economie

Absolvent al Universității „Al.I. Cuza” din Iași, România, Facultatea Finanțe și Bănci

Funcția ocupată la moment: Director Adjunct al Autorității Aeronautice Civile (din 2.12.12)

Prima „întâlnire” cu aviația cilivă a fost acum 12 ani

Mi-am început activitatea profesională în 1996, în calitate de inspector de credite la sucursala din Chișinău a Băncii Românești BANKCOOP. Din 1998 am lucrat la o altă bancă, având funcția de specialist principal în secția de creditare. M-am ocupat și de partea dulce a vieții, am fost o perioadă director financiar al fabricii de înghețată Drancor, care a dezvoltat inclusiv producția industrială de margarină și ciocolată. În 2001 s-a produs prima „întâlnire” cu domeniul aviației civile. Am fost angajat în calitate de director financiar al Aeroportului Internaționl Chișinău, transferat apoi în acceeași funcție la compania aeriană Air Moldova. Ca și director executiv al Aeroportului Internațional Chișinău am activat până în 2008, după care m-am dedicat domeniului de cercetare al transportului aerian. Am elaborat două studii pentru fundația SOROS Moldova, privind impactul liberalizarii spatiului aerian, dar și modalitățile de reducere a prețurilor la biletele de avion.

 Radu Bezniuc

Începuturile își au întotdeauna continuitate

În 2010 am fost selectat, în cadrul programului PNUD, în calitate de consultant național al Cancelariei de Stat pentru domeniul transport aerian. Este vorba despre asistența sigurată Guvernului în procesul de negociere al Acordului privind Spațiul Aerian Comun dintre RM și UE. După finalizarea reușită a negocierilor cu UE, de altfel, în iunie 2012 Moldova și UE au semnat acordul de liberalizare a spațiului avia, mi s-a propus să asigur în continuare consultanța necesară pentru întreg domeniul de transport și infrastructură. Acest lucru mi-a oferit oportunitatea de a face parte din echipa de negociatori desemnată din partea Guvernului RM pentru obținerea împrumutului cumulat de 300 milioane euro de la BEI și BERD pentru programul național de reabilitare a drumurilor. 

Provocările au țintit mereu către obiective

Au fost multe provocări, nu vreau să le spun dificultăți. Întotdeauna existau obiective clare de atins, dar constrângerea majoră era timpul alocat pentru realizarea acestora. Astfel de situații solicită mobilizarea întregii echipe de consilieri și consultanți, implicați în proces. Vreau să vă asigur că gradul de dedicație și profesionalism al tuturor colegilor mei a fost cel mai înalt. În septembrie 2013 Guvernul a reușit să demonstreze atractivitatea pieței serviciilor de transport aerian, inclusiv pentru operatorii low-cost – este un succes incontestabil pentru domeniul transportului aerian. Mă bucur mult că acum cetățenii R. Moldova au mult mai multe posibilități de a călători cu avionul la prețuri accesibile. Dacă de curând putem zbura la preț redus către Dubai și Londra, anul 2014 va veni cu noi oportunități în acest sens. 

 Radu Bezniuc

Îmi doresc să fiu util și eficient

Nu am spus niciodată că vreau să plec de la acest job – chiar niciodată (zâmbește). M-am simțit și sunt în continuare parte a echipei care își dedică activitatea transformării cât mai rapide a Republicii Moldova într-o țară care nu doar aspiră la valorile europene, dar le și aduce aici, acasă. Trebuie să mă asigur mereu că furnizez toată informația necesară și calitativă, astfel încât aceasta să asigure luarea unei decizii corecte – o responsabilitate extrem de mare pentru mine. Îmi doresc sa fiu util și eficient și în continuare în atingerea obiectivului comun al celor care investesc foarte mult timp și efort în progresul Moldovei.

Cui datorăm zborurile low-cost din Moldova?

În cadrul grupului de negociatori, prezidat de Victor Bodiu, Secretar General al Guvernului, rolul meu a fost unul tehnic, de identificare a divergențelor de opinii și respectiv propunerea soluțiilor de compromis. Utilitatea acestor zboruri pentru cetățeni este evidentă: s-a reușit crearea condițiilor în care operatorii aerieni, de orice tip, luptă pentru fiecare pasager. Aceasta înseamnă, de fapt, reducerea prețurilor la biletele de avion și creșterea numărului destinațiilor. Acesta este și pasul următor: cât mai multe conexiuni directe și accesibile ca preț din Chișinău spre destinații din lume. Drept confirmare, din noiembrie 2013, pe piață a intrat compania aeriană Fly Dubai, creând presiune asupra „monopolului” Turkish Airlines pentru destinațiile din Orientul Mijlociu și Asia. Cei din urmă au generat ulterior oferte speciale pentru piața noastră.

 Radu Bezniuc

Autoritatea Aeronauticii Civile – Entitate națională și europeană

Pentru anul ce vine prioritatea numărul unu a Autorității Aeronauticii Civile este consolidarea instituțională a acesteia. Aici am în vedere atât calitatea resurselor umane ale Autorității, cât și statutul acesteia în diverse structuri comunitare, cum ar fi de exemplu EASA – Agenția Europeană de Siguranță a Aviației. Ne dorim colaborări fructuoase și îndeplinirea cu mult succes a planului de lucru – cu siguranță aceasta ne va face mai responsabili pentru dezideratul pe care îl avem.

Autocritica… bate politica

Cred că sunt suficient de autocritic, astfel încât încerc să previn criticile, inclusiv datorită sfaturilor pe care le primesc de la colegii mei, atunci când e cazul. Și apoi, viața m-a învățat că orice critică te mobilizează, te face să fii mai puternic, mai persevernt și mai responsabil. Îi ascult pe toți și pe fiecare pentru a-mi formula corect concluziile. Până la urmă sunt și eu om… 

O seară petrecută în familie, în plin sensul acestei afirmații, ar putea fi catalogată că fiind relaxare. Nu am dezvoltat pasiuni pentru anumite activități sau obiecte, dar când am posibilitatea să călătoresc cu familia, pentru mine e o nouă posibilitate de relaxare. 

 Radu Bezniuc

Încerc să fiu prietenul copiilor mei

De obicei sunt cu puștii mei mai mult în zilele de week-end. Am doi băieți, de 8 și, respectiv 12 ani și încerc să fiu un bun prieten cu ei, să înțeleg care sunt așteptările lor față de ziua de mâine. Fiecare părinte vede viitorul „senin” pentru copiii săi. Înțeleg că pentru ei competiția va fi unul dintre elementele de motivare majoră. În acest sens încerc să le asigur școlarizarea de calitate, pentru ca aceasta să-i ajute să aibă calitățile necesare de a se afirmă și a fi utili societății. Vreau ca R. Moldova să fie un stat modern, european, prosper, unde fiecare să-și poată vedea viitorul. Sunt convins că acest lucru așa va fi!

Foto: Igor Vrabie