Republica Moldova va fi membră a unui nou program de prevenire și de reducere a poluării în bazinul Mării Negre. Programul „Blueing the Black Sea” urmează a fi lansat de Banca Mondială în a doua jumătate a anului curent, menționează AGORA.

Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) a organizat, o serie de seminare consultative, cu țările membre, pentru a discuta despre noul program regional, dar și despre  cele mai importante probleme de interes comun în legătură cu prevenirea poluării marine și schimbările climatice în regiunea Mării Negre.

La eveniment a participat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, care a vorbit, în ședința plenară, despre provocările sectorului de apă din țara noastră și despre eforturile autorităților naționale orientate spre gestionarea durabilă a resurselor de apă.

„Gestionarea durabilă a resurselor de apă devine o necesitate tot mai stringentă și se regăsește printre prioritățile fundamentale pe agenda de activitate a Guvernului. Disponibilitatea resurselor de apă în Republica Moldova și vulnerabilitatea la schimbările climatice, determină intensitatea provocărilor asupra sectorului de apă – anul 2020 fiind un exemplu elocvent referitor la importanța resurselor de apă. Confirmăm disponibilitatea de a orienta și sprijini punerea în aplicare a acestor inițiative, ce vor fi o prioritate în cooperarea regională a Mării Negre în anii următori”, a subliniat Ion Perju.

Totodată, Perju a îndemnat instituțiile și autoritățile statului să ia în considerare prioritățile Agendei Strategice de Cercetare și Inovare la Marea Neagră în programele lor de cercetare transnaționale, transfrontaliere și naționale.

Eforturile părților au fost conjugate pentru stabilirea nivelului de poluare a apelor în țara noastră, identificarea metodelor de prevenire și de reducere a poluării în râurile Prut și Nistru, revizuirea modalităților de evacuare a apelor uzate industriale, evaluarea fondurilor financiare prevăzute pentru reducerea poluării în bazinul Mării Negre.

Programul regional „Blueing the Black Sea” urmează să fie lansat de către Banca Mondială în a doua jumătate a anului 2021 și să fie implementat de OCEMN PERMIS. Valoarea totală a proiectului este estimată la de șapte milioane de dolari, sumă orientată spre reducerea poluării pe căile navigabile și în Marea Neagră.

Programul a fost conceput pentru sporirea investițiilor în economia albastră pentru regiunea Mării Negre și consolidarea dialogului între state.