În clădirea unde acum lucrez, o clădire destul mare, sunt foarte multe uși, și pe fiecare din ele stă câte o inscripție „pull” sau „push”. Teoretic asta ar trebui să-i ajute pe cei care vor să se miște dintr-o încăpere în alta ca să nu tragă sau să împingă prea mult de uși și să nu pățească la fel ca în bancul: „atunci când ți-i greu pe suflet, gândește-te că un prost trage de o ușă pe care scrie – împinge”. Eu, iată în fiecare zi mă aflu „în papucii” celui care o dă în bară, în loc să trag – împing și invers. Așa că mi-am făcut un obicei, înainte de a deschide o ușă zăbovesc câteva secunde, ca să-mi dau seama ce înseamnă „trage” și ce înseamnă „împinge”, altfel risc să bălăbănesc ușa spre nedumerirea colegilor.

Așa pățeam și în timpul orelor de șofat când mi se spunea: fă la dreapta sau fă la stânga. Ezitam câteva secunde până mă dumiream unde e dreapta și unde e stânga. Instructorul îmi dăduse un sfat: amintește-ți cu ce mână scrii – aceea e dreapta, iar cealaltă e stânga. Problema mea era că eu scriu cu ambele mâini. Atunci mi-am zis că trebuie să gândesc altfel: să-mi amintesc cu ce mână scriu mai des sau în ce parte e inima.

Oamenii și-au construit așa viața în așa mod, încât, întotdeauna au nevoie de repere. Ca să știe încotro să o ia au nevoie de „indicatoare”. Într-un fel, e bine să te ghidezi de ceva, însă, pe de altă parte, această busolă imaginară nu ne lasă să deviem prea mult de la traseul prestabilit de mentalul colectiv. Dar dacă mergi pe un drum bătătorit care mai e farmecul unei călătorii?

Lumea are o scară de valori, care, evident, poate fi contestată, dar mulți nu o fac pentru ca să nu-și complice existența. De aceea, își înghesuie creierii în tiparele înguste și nu-și permit să iasă în afara limitelor, așa cum și gospodinele nu permit aluatului dospit să iasă din recipientul în care l-au frământat.

Oamenii, am impresia, că se conduc după principiul clasic al Logicii: Tertium non datur , care s-ar explica: alegi sau…, sau…, a treia cale nu există. Așadar, noi ne permitem doar să împingem sau să tragem, să facem la stânga sau la dreaptă, să mergem înainte sau înapoi, alegem sus sau jos… Mă întreb, dacă ar fi existat și o a treia alegere, care ar fi fost aceasta?

Dar atâta timp cât avem doar aceste repere, care stau înfipte ca niște țăruși de-a lungul drumului numit Viață, nu ne rămâne decât să „Pull” sau „Push”.

Distribuie articolul: