În tot mai multe filme vedem cum doi necunoscuți intră în relații intime în ziua în care s-au cunoscut sau a doua zi, iar la scurt timp se îndrăgostesc și întemeiază o familie. Cât de reale sunt aceste scenarii? Încotro duce sexul cu un om pe care nici măcar nu îl cunoști? De ce se promovează atât de intens sexualitatea în zilele noastre? A mai rămas puțin și ceea ce mâncăm va mirosi a sex. Sună dezgustător? Poate nu e cea mai inspirată analogie, dar cert este că de mânuță se țin timp îndelungat până a face dragoste, nu sex, doar oamenii din cărți. Cum se simte, de fapt, bărbatul după multiple relații sexuale cu partenere diferite și cum se simte femeia? După răspunsuri am mers la psihoterapeutul și cercetătorul în științe sociale, Ștefan Popov. 

„Promovarea intensă  a sexualității vine ca o contrareacție în urma secolelor de reprimare și blamare a tot ceea ce înseamnă sexualitate. Are loc o dinamică și o mișcare de la o extremă la alta. Ca două persoane să ajungă să se iubească, relația poate porni de la o ciocnire accidentală pe coridoarele unei companii sau de la o aventură sexuală.  Nu există condiții preferențiale pentru o relație durabilă și funcțională. Totul depinde de ce se întâmplă după o aventură sexuală și în ce măsură  partenerii ajung să se cunoască și să conștientizeze că se simt bine împreună. Adesea însă, aventurile sexuale au mai puține șanse să  dezvolte o relație durabilă. După cum spunea în glumă unul din mentorii mei, o aventură înseamnă „a avea o tură”, căci însăși motivația indivizilor pentru aventuri pornește doar de la simple plăceri sexuale și nu se urmărește construirea unei relații durabile”, declară Ștefan Popov.

Există o diferență între femei și bărbați atunci când vorbim despre acceptarea unei relații sexuale? 
Fac sau nu femeile sex cu inima și apoi cu trupul, așa cum se vehiculează? Ce se întâmplă cu psihicul femeii atunci când devine soție, apoi mamă? Cum o afectează trecutul său amoros?

„Faptul că femeile fac sex nu doar cu trupul, dar și cu inima ține mai mult de influențele culturale și mai puțin de cele biologice. Căci dacă acest lucru ar fi determinat de natura femeii, atunci n-ar exista femei care ar face sex doar din motivele plăcerilor trupești. Sentimentul unei femei care are mai mulți parteneri sexuali înainte de a deveni soție sau mamă va depinde de măsura în care acest lucru va intra în conflict cu propriile valori morale. În acest caz, femeia poate simți remușcări de conștiință sau sentimente de vinovăție, ajungând până la deterioarea imaginii și stimei de sine. Iar dacă acest lucru nu contravine deloc cu propriul sistem de valori, atunci acest lucru nu poate lăsa careva amprente negative.  Totul depinde de modul în care persoanele își judecă acțiunile și prin prisma căror valori.”

Bărbații pot fi mai puțin afectați de trecutul lor amoros, întrucât cultura este  mai permisivă în privința lor, în legătură cu dorințele sexuale și partenere multiple.

„Iar în anumite situații chiar sunt încurajați, acest lucru fiind perceput ca fiind destoinic pentru un bărbat, ceea ce nu se întâmplă în cazul unei femei. Din aceste motive, bărbații au mult mai puțin sentiment de vinovăție sau remușcări de conștiință, iar atunci când întâlnesc adevărata dragoste, poate fi nimic altceva decât un sentiment victorios sau poate un semn al maturizării emoționale.  Însă factorul care determina sentimentul bărbatului sau a femeii  în legătură cu experiențele multiple, ține nemijlocit de sistemul de valori culturale la care se raportează și nimic mai mult”, este opinia psihoterapeutului.

Ștefan Popov mai adaugă că omul este absolut liber să facă absolut orice cu viața sa și cu corpul său, dar să poată să-și asume toate consecințele posibile, consecințele biologice și cele culturale.