Centrul de Dezvoltare personală LILA, prin vocea psihologului Viorica Arnaut, a organizat astăzi un seminar în care mămicile și viitoarele mame au avut posibilitatea de a cunoște noi metode și tehnici de a comunica cu copii lor. Terapia prin poveste – a fost subiectul central, abordat în cadrul acestei activități educaționale. Iată cum poveștile te pot ajuta să-ți educi copilul corect:

Lumea copiilor este construită din povești, fie acestea cu personaje pozitive și/sau negative, fie acestea informaționale sau educative, toate au un impact benefic asupra copiilor. „Terapia prin poveste” are menirea de a ajuta părinții să-și educe copilul, în cel mai ușor și distractiv mod.

Astfel, vom găsi următoarele tipuri de povești:

Meditative – Aceste povești vor fi lecturate copilului, înainte de somn. Ele sunt relaxante și predispun spre liniște. Tocmai bune de citit înainte de somn.

Artistice (populare și cu autor) – Aceste povești vor fi lecturate pentru „cantitatea” de informații pe care o dau. Personaje, anturaje și peripeții ș.a.m.d.

Psihoterapeutice (povești, pilde, istorii biblice) – Poveștile din această categorie sunt o „terapie” care va ajuta copilul să înțeleagă anumite lucruri, din care să preia partea bună.

Didactice – De învățare.

De psiho-corecție (istorioare) – Aceste istoriare vor ajuta copilul să iasă din impas, să treacă peste o traumă atât fizică, cât și emoțională.

Toate aceste povești, fiind lecturate la locul și la timpul lor, vor supune copilul unei terapii educative per ansamblu. Terapia prin poveste este plină de resure, ea dă copilului un „model” de urmat, de la care se va lua exemplu. „Povestea este un „element forte” al educației, care de obicei trece prin două „filtre” – conștiința (care operează cu vorbirea) și subconștiința (modele din poveste). De fiecare dată când conștientizăm ceva, în acel moment, aruncăm o „etapă mai veche” din noi, astfel evoluționăm”, ne spune Viorica Arnăut.

De reținut! Sfaturi de la psihologul Viorica Arnaut:

# Atunci când copiii cer să li se citească o poveste de mai multe ori, părinții se vor supune, o vor reciti de câte ori se va cere, astfel copii „absorb” modelul din poveste.

 # Subconștientul este ca o „pădure”. Atunci când te pierzi în ea, ai nevoie de „un ghid” ca să te conducă spre ieșire. Aici „ghidul” va fi „modelul” preluat din poveste.

 # Joaca este cea mai importantă ocupație a unui copil, prin joacă acesta cunoaște lumea.

# Încă din clasele mici, copiii sunt învățați să-și „treacă” emoțiile prin „sine”. Părinților nu trebuie să le fie frică de exteriorizarea agresivității, prin aceasta, copii vor învăța să delimiteze binele de rău.

# Îmbrățișările sunt cea mai bună cale de liniștire a copiilor.

 # Povestea poate fi asociată cu un tort din mai multe nivele, iar fiecare om își va găsi „mirosul” preferat din acest tort pe care îl va adulmeca.

 # Povestea este o „ordine” a lumii întregi.

Aceste sfaturi pot ajuta la educarea și creșterea armonioasă a unui copil. Cu ajutorul terapiei prin povești, dar și a altor tehnici, părinții pot modela un caracter puternic, o personalitate unică în odraslele sale.