În Republica Moldova, mersul la psiholog a fost considerat, mult timp, un indicator al ”problemelor mentale”. Între timp, lucrurile s-au schimbat, astfel încât consultațiile psihologului devin, cu pași mici, o parte integrantă a unei vieți armonioase.

Ana Niculăeș este, de meserie, psiholog, iar experiența sa a fost apreciată înalt, în Statele Unite ale Americii. Recent, Ana a implementat un serviciu de consiliere psihologică online, accesibil oricând și pentru oricine își  dorește o îmbunătățire a vieții la doar un click distanță!

“Dacă tu crezi că poți, ai dreptate. Dacă tu crezi că nu poți, și atunci ai dreptate.”

Henry Ford

Straniu sau nu, dar psiholgoul este asociat mereu cu un magician, care, cu ajutorul unei baghete fermecate, poate rezolva orice problemă, spune Ana. Cu părere de rău, în Republica Moldova, psihologul încă mai este confundat cu psihiatrul, iar acestea sunt două profesii diferite.

Ideea serviciului de asistență psihologică online i-a apărut, aflându-se în străinătate, când a constatat că ar putea păstra relaţia cu clienţii săi prin intermediul legăturii virtuale. S-a gândit că ar fi o ocazie excelentă pentru a promova imaginea psihologului în sociatatea moldovenească, dar și un sprijin pentru cei care simt nevoia unui ajutor psihologic profesionist. 

Dacă mai crezi că „Timpul le vindică pe toate”, trebuie să știi că starea unei persoane cu tulburări emoţionale nu se îmbunătăţeşte cu timpul. Mâine nu va fi neapărat mai bine, poate fi mai rău, afirmă Ana.

Cât de des se adresează la psiholog oamenii din SUA?

În SUA, activează aproximativ 93.000 de psihologi practicieni. Conform sondajelor, 37% din populaţia adultă a consultat un psiholog în ultimii 2 ani. Spre deosebire de Republica Moldova, oamenii din SUA conştientizează necesitatea consilierii psihologice.

Apelând la serviciul de asistență psihologică online, devii liber să alegi momentul în care doreşti să participi! Nu e nevoie să ieși din casă, poți beneficia de aceste servicii acasă, la serviciu sau oriunde te poți retrage pentru 45 de minute. Consilierea psihologică on-line prezintă un avantaj pentru cei ce se află într-o țară străină și nu vorbesc limba acelei țări, dar au necesitatea de a comunica. Elimini disconfortul asociat unei întâlniri faţă în faţă și ai parte de condiții de anonimat și de intimitate, nefiind nevoit să-ți modifici prea mult activitățile din agendă.

Problemele psihologice ale femeilor din Republica Moldova

Femeile din Moldova se confruntă cu probleme psihologice legate de relațiile de cuplu și relațiile părinte-copil, mărturisește Ana.

Sfatul psihologului: Cum să fii: și fiică, și soție, și prietenă, în același timp?

Este important să avem o atitudine critică, referitor la aşteptările altora faţă de noi, dar și față de exigenţele faţă de noi înşine. Putem face orice dorim, dar nu le putem face pe toate concomitent. Aici intervine planificarea: trebuie să-ţi defineşti priorităţile şi scopurile, iar apoi să elaborezi un plan de acţiune. Elimină angajamentele care nu sunt pline de sens în viaţa ta şi fă loc pentru cele care îţi aduc plăcere şi satisfacţie.

Ana Niculăeș oferă consiliere psihologică online în limba română, indiferent de țara în care se află, deoarece călătorește mult. Clienții Anei au început să donează banii pentru serviciile psihologice, diferitor ONG-uri din Republica Moldova. Ana crede că viitorul psihologiei în Moldova este unul care va oferi inovaţii şi noi posibilităţi. În ultimii 20 de ani, spune ea, facultăţile de psihologie, asociaţiile de psihologi şi psihologii practicieni au depus o muncă enormă în promovarea imaginii psihologiei în RM şi cred că datorită eforturilor comune putem spune:

„Psihologia nu va fi, ea este!”

Surse foto: psychneuro.wordpress.com, arhiva personală

Distribuie articolul: