Viața femeilor din Republica Moldova nu diferă foarte mult, fie că trăiește la sat sau la oraș, dacă ocupația acestora e una apropiată ca domeniu. Faceți cunoștință cu alte două eroine prezentate de noi în cadrul proiectului "Radical din 64".

Ca și majoritatea femeilor din Republica Moldova, Ecaterina Moga și Natalia Dumbrava își încep ziua dis-de-dimineață. „Îmi place dimineața să am timp personal, pentru meditație. Când citesc, analizez lucrurile din viața mea. Trezesc copiii, îi pregătesc pentru școală și grădiniță. Apoi am programul meu. De obicei, încep serviciul la ora 9”, a precizat Ecaterina Moga, psiholog și femeie de afaceri.

„Programul meu în fiecare zi începe la 7, cu deșteptarea. Plec la școală. Acolo stau până la 17, când vin acasă e deja noaptea”, a recunoscut Natalia Dumbrava, profesoară de fizică și informatică.

Ecaterina Moga a activat 18 ani în calitate de psiholog, profesor și director la un liceu privat din Capitală. Femeia va deschide, în luna ianuarie, un Centru de consiliere psihologică unic în RM, pentru a oferi suport persoanelor care au nevoie de susținere și ajutor.

„Va fi un centru care va acord servicii cu plată, dar și gratuite pentru persoanele din familii social vulnerabile, care au probleme dar nu își pot permite consiliere psihologică. Provocarea cea mai mare în profesia de psiholog este receptivitatea din partea oamenilor. Oamenii recunosc cu greu că au probleme”, a subliniat Ecaterina Moga, psiholog și femeie de afaceri.

La o sută kilometri de centrul Moldovei, în raionul Fălești, locuiește Natalia Dumbrava – profesoară de fizică și informatică în satul Catranâc. Femeia a recunoscut că, zilnic, se ciocnește cu noi provocări la școală.

„Este greu pentru ca trebuie să muncești mult. Trebuie să fii mereu în căutare. În special în era tehnologiilor când copiii ne întrec, noi nu trebuie să rămânem în urma lor. Trebuie să ne perfecționăm. De aceea, la fiecare lecție mă strădueisc să vin cu metode interactive. Aplic la multe proiecte, care mă ajută să mă dezvolt”, a spus Natalia Dumbrava.

 

„Copiii de astăzi nu mai sunt copiii de acum 20 de ani. Asistăm în era digitală. Abordarea părinților trebuie să fie diferită, pentru ca ei să se dezvolte la capacitatea maximă”, a subliniat Ecaterina Moga, psiholog și femeie de afaceri.

„Profesorii au posibilitatea să utilizeze la lecții tehnologiile avansate, acest lucru îi captivează pe copii. Aceste lecții sunt mai vii”, a spus Natalia Dumbrava, profesoară de fizică și informatică.

Cele două doamne au declarat că pentru o bună activitate a profesorilor este nevoie de condiții speciale de muncă. „Fiind în Olanda, cu un an în urma, m-a frapat că fiecare profesor merge la consiliere psihologică în fiecare lună. Numărul limitat de ore îi permite profesorului să fie un bun specialist. Noi putem doar să visăm la acest lucru în Moldova”, a conchis psihologul Ecaterina Moga.

„Este important ca un profesor să se perfecționeze, să meargă traininguri”, a adăugat Natalia Dumbravă.

Chiar dacă au program încărcat, Ecaterina Moga și Natalia Dumbrava încearcă, zilnic, să-și croiască timp liber pentru activitățile care le relaxează. „Fiecare dintre noi are nevoie de o oră de dezvoltare personală. Nu confund cu pauza de cafea. În această pauză mă relaxez din punct de vedere emoțional. Este timpul meu. În această pauză sunt egoistă. Fiecare om are nevoie de un refugiu personal”, a spus Ecaterina Moga.

„După cum văd că se mișcă lucrurile în lumea aceasta modernă, femeile s-au schimbat. Acum nu văd diferență între femeile de la sat și cele din oraș. Încep să privească altfel la viață. Plecând peste hotare au început să se schimbe”, a zis Natalia Dumbrava, profesoară de fizică și informatică.

 

Femeile au recunoscut că în Republica Moldova este greu să ții piept stereotipurilor, în special cele legate de femei, pentru că oamenii preferă să rămână în zona de comfort. „Stereotipurile apar atunci când societatea nu are acces la informații. Noi am crescut și continuăm să trăim în educația comunistă. Unul din stereotipurile cu care m-am ciocnit recent a fost că femeia trebuie să tacă și nu are dreptul la părerea ei, că trebuie să-și știe locul. Nu este adevărat, pentru că fiecare ne avem locul nostru”, a adăugat psihologul.

„Etichetarea că femeia mai bine să stea acasă, ea este responsabilă de educația copilului. Pe umerii femeii se pun prea multe responsabilități. Și bărbații trebuie să contribuie la educarea copiiilor”, a subliniat profesoara de fizică și informatică.

Atât Ecaterina, cât și Natalia sunt de acord că susținerea partenerului este importantă în orice domeniu de activitate a vieții. „Dezvoltarea personalității depinde relațiile armonioase în familie. Atunci când există respect, atunci lucrurile decurg altfel în viață. Am un soț extraordinar, care crede în viziunea mea. Pot să mă bazez pe el. Noi conlucrăm mereu, nu avem lucrul meu sau doar lucrul lui”, a spus Ecaterina Moga.

 

 

„Se spune că în spatele unei doamne de succes stă bărbatul. E adevărat, pentru că aceasta simt și eu. Soțul întotdeauna m-a susținut și ajutat în activitățile mele”, a adăugat Natalia Dumbrava.

Celor două familii le place să petreacă timpul împreună, în special seara și în weekend, atunci când pot să discute ore în șir despre activitățile lor. „După serviciu petrec timpul cu familia, este foarte important pentru noi să luăm cina împreună. Să avem acel timp de relaxare. Mă joc cu copiii, în fiecarea seară avem pauză de lectură”, a zis Ecaterina Moga.

„În fiecare seară deschid cărțile, caietele, calcultatorul. Mă apuc de lucru. Ca și orice gospodină mai trec pe la bucătărie. O fac rar. Câteodată îmi este dor. Mai mult în weekend când toți vin acasă. Suntem toți împreună și căldura lor îm dă puteri”, a recunoscut Natalia Dumbrava.

Noi trebuie să știm să dezvoltăm potențialul din fiecare om. Să privim fiecare persoană, fie că este copil, femeie, bărbat – prin prisma potențialului său și valoarea sa ca și om”, a conchis psihologul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acest material a fost realizat cu suportul OPEN Media Hub în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană.