Sunt multe lucruri pe care le facem din dragoste. Poți iubi profesia pe care o ai, sportul sau oricare altă ocupație. Însă acolo unde depunem toată munca și cunoștințele dobândite de-a lungul timpului, necesită recompensă, întrucât toate au un preț: plătim cu timpul, nopți nedormite, zile fără odihnă etc. Având peste 15 ani de experiență profesională, psihologul Alina Blăgoi a punctat pe blogul personal 10 motive pentru care refuză să ofere consultații gratuite: 

1. Fiindca doar sfaturile prietenilor sunt gratuite. Consultația este rodul muncii unui specialist.

2. Fiindcă nu iți spun „să faci cum zic eu”, ci te ajut să iei cea mai bună decizie, în cunostiinta de cauza și argumentat.

3. Fiindcă, dacă primești consultatia gratis, nu vei mai pune preț pe ea. Doar „ce e moka, nu e de calitate”.

4. Fiindcă am în spate peste 15 ani de experiență profesională, examene, cursuri și zeci de mii de pagini citite. Și pentru toate astea, eu am plătit un preț.

5. Fiindcă noaptea trecută am stat până la două să citesc, în timp ce tu dormeai. Sau duminică am ronțăit un articol de specialitate timp de cateva ore, în timp ce tu erai la piscină sau la shopping.

6. Fiindcă ziua mea are tot 24 de ore, la fel ca și a ta, și nici ție nu iți ajunge timpul.

7. Fiindcă tu vei câstiga indirect bani de pe urma opiniei mele („scutești” banii de consultație și, în plus, bucurându-te de sănătate, vei putea produce bani). Același drept îl am și eu: să câștig bani de pe urma muncii mele.

8. Fiindcă nu toate cazurile asemănătoare (cum zici tu) sunt la fel, iar eu, ca să îți dau cea mai buna opinie, trebuie să studiez cazul, documentele, particularitățile și, de multe ori, să mă duc din nou la studiu, că poate a aparut ceva între timp, în avantajul tău. D-asta nici nu discut psihologia la o bere sau la piață…

9. Fiindcă trebuie să studiez aproape zilnic ca să îți pot da un răspuns argumentat și actual.

10. Fiindcă discriminez alți oameni care apreciază munca mea și mă platesc pentru ea. Știi, ”fraierii” aia care se programează și vin la cabinet…

11. Fiindcă îmi respect profesia și colegii și nu pot profesa pe un tarif de zero lei.

12. Fiindcă prefer să aleg singură să ajut oameni în nevoie, activități civice sau voluntariat și sunt implicată suficient în proiectele mele cât să îmi aducă satisfacție. Tu în ce proiecte de caritate crezi sau te implici?

13. Fiindcă, de cele mai multe ori, nu am primit nici măcar un „mulțumesc” pentru sfaturile și rodul muncii mele oferite gratis.

14. Fiindcă, la rândul meu, respect fiecare specialist pe domeniul lui. Nu mă tund singură și nici gratis; nu îmi repar singură mașina sau centrala, și nici gratis; nu îmi pun parchet și gresie singură, și nici gratis.

15. Fiindcă, în profesia mea, 1 + 1 nu fac 2 de fiecare dată. Pot face +3 sau -5. Depinde, nu există nici doi oameni la fel, nici doua situații cu aceeași evoluție.

Citește și: Copilul a început să se bâlbâie?! Cezara Dilevschi, psiholog: „Există mai multe motive, inclusiv psihologice și medicale”

„Nu este un mesaj personal, e însă un mesaj cu care rezonez și în care cred. Și pe care te rog sa îl întelegi așa cum a fost el scris.

Îmi iubesc meseria, și o fac cu multă pasiune. Dar trebuie, la rândul tău, să înțelegi că, așa cum pentru tine meseria ta este și un mod de a te întreține (nu doar un hobby), și eu, la rândul meu, am facturi de plătit.

Și, din păcate, nu le pot plăti cu pasiune…”, a adăugat psihologul pe blog.

Foto: alinablagoi.ro