Fructe bogate în vitamina C, prunele au efect antioxidant şi refac fibrele de colagen, contribuind la menţinerea fermităţii pielii. Mai mult, vitamina C ajută la absorbţia fierului în organism şi la tratarea anemiei. Mai multe motive pentru consumul fructelor de sezon – a prunelor, aflați mai jos. În 100 de grame de prune coapte se găsesc 87 g apă, 0,8 g albumină, 9,9 g hidrați de carbon, 65 g fibre alimentare, 1,3 g acizi organici liberi, 214 mg potasiu, 18 mg sodiu, 28 mg calciu, 17 mg magneziu, 27 mg fosfor, 0,09 mg cupru, 1,1 mg mangan, 1 mg zinc, câte 0,04 mg crom și iod, 0,02 mg fluor, 0,10 mg provitamina A, de la 0,04 pînă la 0,06 mg vitamina B1, 0,60 mg vitamina PP, 10 mg vitamina C, 0,08 mg vitamina B6, 0,063 vitamina E.

Aproximativ 25 la sută dintre hidrații de carbon ușor asimilabili din prune conțin fructoză, iar restul – glucoză, ceea ce, din păcate, limitează includerea prunelor în regimul bolnavilor de diabet zaharat. Dintre acizii organici liberi din prună predomină acidul benzoic, care contribuie mai mult decît ceilalți la scăderea alcalinității din sânge. Ca urmare, în cazul unor probleme inflamatorii de durată, includerea prunelor în alimentație este interzisă.

Prunele și sucul proaspăt pregătit din ele contribuie la scăderea acidității sucului gastric, ceea ce le face să fie un mijloc de tratament auxiliar în gastrite, ulcer stomacal și duodenal. Este bine cunoscută și capacitatea chiar și a unor cantități mici de prune proaspete de a curată intestinul și de a stimula secreția din el. Nu trebuie să neglijăm nici proprietățile antiinflamatorii ale prunelor, pentru că potasiul din ele se găsește într-o cantitate de 12 ori mai mare decât sodiul.

Prunele uscate păstrează pentru mult timp proprietățile fructelor proaspete, mai ales capacitatea de a crește nivelul hemoglobinei și, în consecință, de a împiedica apariția anemiei. Prunele îmbunătățesc semnificativ starea bolnavilor de ateroscleroză, colecist, hipertensiune, rinichi. Infuziile și decocturile din fructe se folosesc împotriva tusei și a afecțiunilor gâtului. Medicina orientală recomandă de asemenea prunele și sucul din ele ca mijloc ușor purgativ, dar și ca fortificant general.

Sursa: Mediculmeu.com