Femeile din Iran își dezgolesc părul pe rețele de socializare în semn de protest tacit, dar cu mare importanță.

Iran, ca și oricare altă țară din Orientul Mijlociu, are o guvernare religioasă care impune o vestimentaie anumită femeilor. Cu toate că Iran este mult mai progresist decât alte state vecine, aici încă se mai impun femeile să acopere capul cu eșarfe, numite „Hijab.” Într-o țară cu călduri toride această exigență este ne practică. Opinia acestor femei nu a fost luată în calcul, până în momentul în care o singură femeie a deschis acest subiect.

Foto: wimp.com

Foto: wimp.com

Masih Alinejad este o jurnalistă din Iran ce luptă împotriva exigențelor religioase,mai ales împotriva „Hijabului,” impus prin lege din 1979. În 2014 au fost amendate sau arestate de către poliție 3,4 milioane de femei pentru faptul că refuză să se conformeze cerințelor vestimentare Islamice.

Masih își amintește de bucuria fratelui ei atunci când alerga prin câmp fără acea eșarfă pe care ea era obligată să o poarte. Acum ea e stabilită în SUA, unde e uimită de libertatea și diversitatea de acolo.

Foto: wimp.com

Foto: wimp.com

Totul a început cu o simplă postare pe Facebook. Masih a postat două poze cu ea:una purtând Hijab, și alta fără eșarfă. În scurt timp a început să primească același fel de poze și de la alte femei. Aceste femei au fost suficient de multe pentru a crea un grup cu peste 800 mii de simpatizanți unde femeile din Iran își pot exprima liber dorința de libertate.

Un act de dezgolire a părului poate fi pedepsit chiar și cu închisoarea în Iran. În ciuda acestui fapt mii de femei s-au unit spre a vorbi despre libertatea sa. Mai sunt și o mulțime de bărbați care susțin această mișcare.

Multe dintre mesajele pe care Masih le primește sunt de la femeile care își doresc pur și simplu să simtă briza prin păr.

SURSA

 

Distribuie articolul: