Vineri, 2 septembrie, copii de la Şcoala de tip-orfelinat pentru copii orfani şi rămaşi fără îngrijirea părintească din satul Carpineni, Hânceşti au avut parte de surprize şi daruri. Mai mulți voluntari i-au bucurat în cadrul proiectului: „Copii suntem toţi”, inițiat de Victoria Trușchin, studentă anul II la facultatea de drept la Universitatea de Stat Moldova. Scopul evenimentului a fost de-a a aduce speranţă şi un zâmbet acestor copii orfan,i lăsaţi în voia soartei.

„Mă bucură faptul că mai sunt persoane care se mai gândesc şi la cei necăjiţi, pentru că problema copilului aflat în dificultate există, copii aflaţi în plasament sunt mulți. Copii de aici sunt totuşi, mai norocoşi decât cei care au rămas fără protecţie, îngrijire şi nimeni nu-i vede. De fapt, problema la orfelinat este unica, aceşti copii nu au părinţi. În rest se bucură şi de afecţiune şi de asigurare, dar nu întotdeauna bugetul pe care ni-l alocă statul este suficient pentru a acoperi toate necesităţile şi cheltuielile pe care le avem. În total avem 51 de copii, iar cel mai mic are 4 ani şi 2 luni. De 3 ani deja avem moratoriu şi numai primim nici un copil. Doi ani în urmă am mers la o schimbare de fond a şcolilor de internat, astfel colaborăm cu două şcoli, ca să nu fie copii închişi şi de atunci aceşti copii sau schimbat: au devenit mai sociabili, şi-au făcut prieteni, merg la şcoală, vin de la şcoală, sunt copii obişnuiţi. Colectivul este într-un continui proces de schimbare, în aşa mod încât copilul să se simtă ca acasă, să aibă parte şi ei de ambianţa familială, afecţiune. După vârsta de 16 ani, în dependenţă de copil, acesta este asigurat să meargă la o şcoală profesională sau liceu. Suntem obligaţi să îi asigurăm”, a spus directorul orfelinatului Tudor Ţenu.

 

Mai multe persoane au ţinut să bucure aceşti copii fără părinţi, venind în susţinere cu multe daruri.  Bucuria copiilor se observa pe faţa lor, dar și în cuvintele de mulțumire.

„Am aflat de eveniment prin intermediul reţelelor de socializare. Astfel, împreună cu familia mea, am decis să donăm acestor copii rechizite şcolare: caiete, pixuri, creioane, tot strictul necesar pentru a merge la şcoală. De fapt, permanent am avut o nostalgie faţă de copii din orfelinat. Mai ales de când am devenit mamă, chiar mi-i milă de ei. Nu înțeleg cum o mama ar putea să procedeze în aşa fel?! Mi-e jale de copii, nu este vina lor că au aşa o soartă. Dacă nu au un gând fericit de la mama, totuşi sunt persoane care le acordă o mâna de ajutor”, a spus Veronica Zaharco, voluntară.

 

foto5

foto6

FOTO7

Familia Furnei a ţinut să bucure fiecare copil cu câte un ghiozdan. Armaş Iulia a îndulcit aceşti copii. Ana Zaporojan a ajutat financiar şi a oferit jucării. Hăinuţele au fost donate din partea familiei Ghincolov.

Elisaveta Racoviţă: „Sunt mama Victoriei Truschin şi sunt mândră de fata mea că a organizat un astfel de eveniment caritabil. E bine ca aceşti copii să aibă o picătură de dragoste şi venim şi noi cu o mică susţinere”.

Atmosfera e devenit una emoţionantă când fiecare a primit cutia sa, erau atât de entuziasmaţi de cele primite. Astfel datorită donaţiilor făcute de oamenii inimioşi, fiecare copil a primit în parte câte o cutie, iar pe cutie era indicat numele şi vârsta. Aceştia vor avea fiecare rechizite şi ghiozdane pentru un semestru întreg, haine şi multe alte lucruri oferite cu drag.

În cadrul evenimentului a cântat interpretul Vlad Codreanu, iar copiii au fost distrați de animatoarea Natalia Caraman.

„Venim cu aceste daruri pentru voi să facem 1 septembrie cum trebuie, chiar dacă este data de 2 septembrie important să aveţi rechizite, ghiozdane şi hăinuţe. Vă doresc tuturor sănătate, bucurii să vă realizaţi toate planurile, visele la care aspiraţi. Sunteţi copii frumoşi, talentaţi şi meritaţi tot ce e mai frumos pe această lume. Soarta a fost dura cu voi, sunteţi lipsiţi de dragoste părintească, dar curaj, pentru că în viaţă tot ce se petrece are un anumit sens. Eu vă doresc să ştiţi să râdeţi când sufletul vă va plânge, să vă fie cald chiar dacă afară ninge, să ştiţi să credeţi chiar dacă alţii vă înşeală, să ştiţi a vă ridică când alţii vă doboară. Aici aveţi o echipa minunată de profesori, care sunt părinţii voştri spirituali, iar timpul petrecut aici să-l păstraţi în inimioară. Să apreciaţi tot ce sa făcut pentru voi, să aveţi un drum frumos în viaţă plin de bucurii realizări. Le mulţumesc la toţi care au contribuit la sărbătoarea noastră, fără ei nu se realiza nimic”, a spus Victoria Truschin la final de eveniment.

Dana Juratu,  stagiară