Ziua de 3 iulie marchează startul unui nou concept cultural cu titlul „Cinemaliga”. Prima ediţie, intitulată „Învaţă. Creează. Film.” se va desfăşura în incinta Muzeului Zemstvei, în perioada 3-7 iulie. Evenimentul promite va fi unul inedit în spaţiul autohton, oferind o cale alternativă celei clasice de a cunoaşte din interior mecanismul cinematografic. Conceptul evenimentului este unul foarte clar: toţi cei care sunt fascinaţi de lumea filmului şi doresc să înveţe cum să creeze un film sunt aşteptaţi să ia parte la o experienţă utilă şi captivantă. Cele 5 zile de activitate sunt grupate în 3 etape: perioada de training care durează 48 ore, cea de crearea a filmelor de scurt metraj, tot de 48 ore şi gala de vizionare a producţiilor. Filmele create în cadrul proiectului “Învaţă. Creează. Film.” de Cinemaliga vor intra în circuitul de promovare atât local, cât şi internaţional al studioului Kinematique.

„Dorim să demonstrăm că pentru a face un film este necesar, în primul rând, să ai viziune şi o mare dorinţă. Dacă eşti posesorul acestor aptitudini, reuşeşti să faci un film de scurt metraj cu buget redus care captează aţenţia publicului. Datorită faptului că evenimentul se bazează pe ideea „Fiecare contribuie cu ce poate”, încurajăm participanţii să aducă în etapa de producţie tot echipamentul de care dispun în dotarea personală: camere video, aparate foto, microfoane, calculatoare staţionare sau laptopuri”, au dezvăluit Vitalie Perciune şi Vic Medinschi, creatorii noii mişcării cinematografice.

În schimb, cursurile acoperă o gamă largă de tematici legate de domeniul cinematografiei şi domenii adiacente printre care editare video, regie, scenografie şi altele. În descoperirea secretelor profesionale, participanţii vor fi ghidaţi de personalităţi consacrate ale mediului artistic autohton. Printre aceștia, Valeriu Şova, Ana-Felicia Scutelnicu, Mihai Fusu şi alţii. Participanţii vor avea ocazia să se încrie pe toată perioada evenimentului. Filmele vor fi create de grupuri concret formate şi vor avea susţinere şi asistenţă logistică profesionistă.

„Cele mai cunoscute profesii din cinematografie sunt regia şi actoria. Însă în realitate, la crearea unui film contribuie nu număr mare de profesii care, aparent, nu au nici o legătură cu arta. În cadrul primului eveniment marca Cinemaliga, ne-am pus drept scop să le facem mai cunoscute publicului larg”, adaugă Vitalie Perciun, asistent regie la pelicula „Nunta în Basarabia”.

Pentru mai multe detalii, accesaţi pagina CINEMALIGA (https://www.facebook.com/cinemaliga )

NOU! “Cinemaliga noastra” de Sergiu Voloc. 

Distribuie articolul: