E o poveste mai puțin obișnuită. Natalia Sârbu nu și-a închipuit niciodată cum ar fi să trăiască toată viața la oraș. S-a născut, a copilărit, a trăit fiorul primei iubiri la vatra satului. Succesul ei este curajul pe care l-a avut să-și urmeze calea în pedagogie, știind de la bun început că în Moldova profesorii sunt cei mai… săraci.

E un dar nobil…

Când era studentă, s-a rupt cu greu de casa părintească, dar nu pentru mult timp. De când a venit la facultate avea acel gând, de a obține licență de pedagog și de a se întoarce să lucreze în satul ei natal, Baimaclia, raionul Cantemir.

După ce a absolvit liceul din sat, a studiat la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă`, specialitatea „Pedagogia învățământului primar/Limba engleză`.

îi plăcea să fie profesoară. `Darul acesta nobil îl moștenesc de la părinți, fiind și ei pedagogi în sat. Tatăl – Alexandru Sârbu și mama – Melania Sârbu – sunt ambii profesori de istorie`.

…neplătit…

A revenit în sat în anul 2008 cu recomandare. Prima jumătate de an a fost învățătoare la clasele primare. în a doua jumătate a anului avea de acum și ore de engleză.

Acum, Natalia are 18 ore săptămânal și este inițiatoarea clubului „Micuții cercetași ai limbii engleze`. Ea se mândreşte că elevii vin cu entuziasm după ore. „Aici copiii se obișnuiesc să vorbească și să gândească în limba lui Shakespeare.`

Nataliei îi place la școală : „Chiar dacă profesia de pedagog nu se remunerează după munca depusă, pentru mine este o meserie nobilă`.

…însă e frumos

Discipolii o iubesc pe Natalia. Elena Urumov, elevă, susține că este o plăcere să fii la lecțiile tinerii profesoare : „De fiecare dată doamna Natalia vine la lecție cu diferite jocuri care îmbină utilul cu plăcutul. Aș vrea să avem mai mulți profesori tineri, fiindcă ei ne înțeleg mai bine`.

M-au primit ca pe un membru al familiei

Svetlana Derivolcova, directoarea Liceului Teoretic „Mihai Eminescu` din sat, afirmă este mândră de Natalia. „O cunoaștem foarte bine încă de când era elevă de-a noastră, îi știm foarte bine competențele, de aceea ne-a fost foarte ușor să o acceptăm în colectivul nostru.`

Acum, Natalia îşi face meseria cu drag şi se vede realizată numai aici, în satul ei natal.

Distribuie articolul: