Acum 14 ani, când era proaspătă absolventă a Academiei de Arte „George Enescu” din Iaşi și profesa actoria, nici că se gândea că va ajunge vreodată profesoară de fitness în Pretoria, capitala Africii de Sud. Totuşi, viaţa s-a impus cu surprizele sale, așa că Alina Sîrbu a devenit peste ani Amara Mahomed, cu trei fiice și un soț indian. A revenit în Moldova pentru două luni, împreună cu soţul şi cei trei copii. Acum este oaspete în ţara sa, deşi cândva credea că viitorul îi este legat de Europa, de Moldova ori România.

Când a plecat, din 3 salarii îşi acoperea doar întreţinerea

În Iași a lucrat timp de 3 ani la Teatrul pentru copii „Luceafărul” și chiar a reusit să facă coreografia pentru două spectacole. Apoi, mai avea contribuții la Teatrul Național, iar în timpul liber preda actoria la o şcoală. „Din toate aceste trei salarii mie îmi ajungea doar să plătesc într-o lună factura pentru electricitate şi în alta întreţinerea. De fapt, era o supravieţuire, dar acasă nu vroiam să mă întorc.”

„Tocmai în perioada aceasta m-a sunat o cunoştinţă din Africa de Sud, care îmi spusese că va deschide o afacere acolo şi m-a întrebat dacă n-aş vrea să merg să lucrez într-un restaurant cu specific românesc. M-am aventurat împreună cu o prietenă de-a mea care cunoştea engleza, am închis toate porţile la Iaşi, mi-am luat inima-n dinți şi am plecat”, își amintește ea.

În căutarea visului de aur
Cu toate acestea, sau poate după cum era și de așteptat, visul de a câștiga niște bani în plus s-a spulberat odată ce ajunsese acolo. Afacerea cu restaurantul nu s-a mai deschis, iar fetele au rămas să se descurce cu forţe proprii.

Cu mare dificultate, Alina s-a angajat chelneriţă. Îi mai rămăseseră doar câteva săptămâni până la expirarea vizei şi trebuia să revină în ţară. Avea 27 de ani şi era dezamăgită de bărbaţi. Cu câteva zile înainte de a pleca, l-a întâlnit pe domnul Mahomed. „Din întâmplare am făcut cunoştință cu el – avea 40 de ani, era necăsătorit, iar eu eram deja plictisită de bărbaţi care nu vroiau o relaţie serioasă.”

O îndrăgise într-atât pe Alina, că i-a propus să-i devină soţie într-unul din cele mai scumpe localuri din Johannesburg. „Bineînţeles că eu nu mai intrasem în restaurante de genul acesta înainte, nu-mi permiteam un asemenea lux. Iar el mi-a propus să-i fiu nevastă, ceea ce m-a şocat. Pentru că el era musulman şi eu am spus că nu vreau să-mi schimb religia, așa că nu aveam nicio şansă să devenim soţ şi soţie”, povestește Alina.

Trei luni
Atât a durat hotărârea ei nestrămutată. Revenită acasă, s-a pus pe învăţat engleza. Iar el a făcut totul pentru ca ea să se întoarcă. Peste 3 luni, Alina era deja în Africa de Sud, cu gândul să-i fie nevastă.
Aşa a şi fost. Ea a acceptat islamul, deşi învaţă şi acum ce înseamnă să fii musulmană: „Am înţeles că Dumnezeu e unul singur şi indiferent în ce Dumnezeu cred oamenii, el rămâne același Dumnezeu.”
Acum, numele ei este Amara Mahomed, locuiește într-o casă cu 10 persoane, rude ale soţului său. În 5 ani a născut trei copii şi aproape că a trebuit să înveţe de la zero cum să gătească mâncarea ca să fie pe placul soţului.

Pentru comoditate, Alina are la dispoziție un şofer personal şi o femeie de serviciu. Una din responsabilităţile ei de bază este să aibă grijă de copii, dar şi să prepare mesele zilnice. Este ajutată de cele două cumnate – sora soţului şi soţia fratelui lui. Cu toate acestea, Alina spune că n-a apucat să lâncezească stând acasă prea mult, deoarece dorinţa de realizare pe plan profesional şi-a spus cuvântul.

„Nicio femeie nu trebuie să se lase doar în grija soţului”
Deşi viața alături de soț a însemnat o existență lipsită de griji, Alina şi-a dorit dintotdeauna să poată fi independentă. Însă o femeie musulmană poate merge la serviciu doar cu acordul soţului. În momentul când cea de-a treia fetiţă a trecut de 3 anişori, Alina a hotărât să se facă antrenoare de fitness, unde mai pui că întotdeauna a avut o predileţie pentru dans.

„Orice femeie are două servicii în viaţă: să aibă grijă de copii şi de soţ şi să-şi dezvolte propriile capacităţi, ca la un moment dat să nu să se simtă inutilă sau uitată”, crede ea. Timp de un an de zile a făcut studii la un colegiu specializat în Pretoria, în regiunea în care locuiește. Mergea la ore în fiecare sâmbătă, unica zi când îşi permitea să stea câteva ore departe de familie. Odată ce a luat certificatul, a primit şi permisiunea soţului de a profesa într-o sală de sport pentru femei.

Sunt aproape trei ani de când Alina lucrează la două săli private, doar în orele dimineţii, atunci când fetele îi sunt la şcoală. Banii pe care îi câştigă îi cheltuie după bunul plac, din moment ce în islam, după cum ne spune chiar ea, soţului nu i se permite să cheltuie banii câştigaţi de soţie. În ce privește copiii, toate trei fetele cunosc româna.

Moldova și Africa de Sud, pe cântar
Deși se află în emisfere opuse și au culturi, tradiții și realități sociale cât se poate de diferite, Moldova și Africa de Sud împărtășesc un punct de tangență: foste colonii, au avut regimuri dictatoriale care le-au marcat ireversibil. Pentru Alina, diferenţa dintre R. Moldova şi Africa de Sud este dată de lipsa de stabilitate care încă se observă în țara noastră:

„Am clipe când aş lăsa tot şi m-aş întoarce acasă, dar uite că sunt de două luni aici şi nu pot rezista tensiunii care este aici, la mama şi la tata acasă. E lipsă de bani. Nu e uşor.” Pe de altă parte, societatea de acolo suferă de o plagă majoră: „Este o problemă criminalitatea, care a ajuns la cote extrem de ridicate”, recunoaște ea.

„Să nu lași în umbră dorința de realizare!”
O întreb la ce se gândește acum. Alina nu-şi face planuri pe termen lung: „Viaţa este o provocare, nu poţi şti cu siguranţă ce va fi mâine. Îmi doresc să-mi fac propria afacere din fitness. Să dezvolt un serviciu de home fitness pentru femeile musulmane care vor sa facă sport, să aibă grijă de siluetă, dar în acelaşi timp nu au posibilitatea să meargă la sală. Iar mesajul meu pentru femei este să nu-și sacrifice viaţa doar pentru familie, lăsând în umbră dorinţa de realizare personală.”

Distribuie articolul: