Sexologul Adrian Sadovnic susține că masturbarea este firească, ba chiar necesară atunci când vorbim despre băieți și fete la etapa de pubertate. Energia sexuală, care se adună în corpul copiilor trebuie eliminată, de aceea nu trebuie certați atunci când sunt „prinși” masturbându-se. 

1

Masturbarea este actul fiziologic absolut normal pentru vârsta de pubertate și adolescență. Ce descrie în sine actul de masturbare? Implică o cunoaștere de către adolescent (atât băieți, cât și fete) a organelor, a corpului, conștientizarea fenomenului de erecție și dorință internă sexuală la fetițe. Dacă observăm,  de multe ori auzim că băieții și fetele au fost „prinși” în dormitor că se masturbau și asta e rușine. Sunt anumite stereotipuri religioase care interzic aceasta, însă energia sexuală care se adună în perioada dată poate provoca probleme psihice și nervoase, deci trebuie eliberată”, explică sexologul.

90 la sută din bărbați se masturbează. Dacă o fac atunci când au un partener sexual stabil, atunci există o insatisfacție în viața lui sexuală. Același lucru poate fi spus despre femeia care se masturbează deși are un iubit sau soț.

În realitate, circa 90 procente din bărbați au masturbat, masturbează, continuă să masturbeze, chiar dacă au o viață sexuală activ , asta e o temă aparte deja. Fetele masturbează mai puțin, însă masturbarea e prezentă în viața fiecărui adolescent, ca un fenomen de cunoaștere. Este bine sau rău? Pot să răspund în felul următor: masturbarea trebuie înlocuită la vârsta de trecere de la adolescență la maturitate sexuală cu actul sexual normal, iar prezența la un bărbat matur a masturbărilor și a vieții sexuale regulată cu partenera, vorbește despre un neajuns în viața sexuală, o neîmplinire, o insatisfacție, la fel cum putem vorbi de o neîmplinire, insatisfacție în viața sexuală paralelă a unei femei cu un bărbat și prezența vibratoarelor , a obiectelor sexuale fără acest bărbat.”