Pigmentul închis la culoare și pielea subțiată de sub ochi, care face mai vizibile vasele de sânge, sunt caracteristici moștenite. Dar pot fi și semnul unei deficiente de fier, al sinusurilor înfundate, al alergiilor (febra fânului) și deshidratării. Și alimentația fast food sau oboseala, lipsa de exerciții în aer liber pot fi cauzele apariției cearcănelor. Soluția ai intuit-o probabil, iar pentru alte probleme vizibile de pe fața ta îți spunem cel puțin ce ar însemna acestea.

Buze crăpate

Aceasta este o problemă frecventă în anotimpul rece, când pielea sensibilă a buzelor se poate exfolia la frig și vânt, mai ales dacă le umezesti continuu. Buzele uscate cronic pot fi și indiciul unui nivel scăzut de vitamine B în alimentație. Ia un supliment cu vitamine din complexul B și mănâncă boabe (fasole, linte, năut), lactate și cereale.

Coșuri
Acneea poate fi cauzată de un dezechilibru hormonal (exces de testosteron, de exemplu). Alimentația fast food și stresul contribuie la înrăutățirea situației. În special fumătoarele par să fie afectate de o anumită formă de acnee. Renunță la fumat și combate stresul cu exerciții de yoga și de respirație, care te ajută să-ți oxigenezi țesuturile. Și alimentele cu indice glicemic ridicat pot fi cauza apariției coșurilor, așa că ar fi bine să renunți pentru o vreme la dulciuri și băuturile carbogazoase dulci. Mănâncă doar pâine și paste integrale, boabe, legume și fructe proaspete. 

 
Par cu aspect tern
Produsele de îngrijire dure pot să-ți îndepărteze grăsimea din păr, în timp ce lipsa acizilor grași din alimentație are rolul ei în aspectul părului tău ca de sperietoare. Mănâncă mai mult pește oceanic și nuci, alune, semințe. O dietă săracă în proteine poate da un look tern părului, iar schimbările hormonale apărute după nașterea unui copil sau la menopauză pot fi cauza căderii lui.

Un păr cu firul subțire poate fi semnul lipsei de fier în organism, caz în care ar fi bine să mănânci carne roșie slabă și salate din frunze verzi (spanac, năsturel, untișor, lăptucă). Mai pot ajuta și alimentele bogate în iod, precum macroul sau codul.
Căderea părului mai poate fi cauzată de o proastă irigare a pielii, caz în care mișcarea și exercițiile fizice zilnice pot activă circulația sângelui în zonă și încuraja creșterea acestuia.

Ochi roșii

Poți să ai ochii roșii după o noapte nedormită, dacă ai o alergie la praf, chimicale și polenuri sau o infecție oculară. Ochii injectați puternic mai pot indica tensiune arterială ridicată, așa că ar fi bine să mergi la medic.
Și lipsa vitaminei B2 poate duce la înroșirea ochilor. Găsești vitamine B în cereale integrale, brânză și ouă. Împotrivă iritațiilor minore, a alergiilor de sezon și a conjunctivitelor nespecifice, poți folosi picăturile recomandate de oftalmolog.
 
Ten uscat sau tern
Daca tenul tău nu mai strălucește cum obișnuia, s-ar putea să nu mănânci suficienți acizi grași esențiali. Aceste grăsimi bune joacă un rol foarte important în sănătatea pielii, regenerarea celulelor (inclusiv tegumentare) umiditatea și elasticitatea pielii. De asemenea, fumatul, deshidratarea și expunerea la soare pot avea aceleași efecte distrugătoare asupra tenului, făcându-l aspru, uscat și tern. Soluția stă într-o dietă echilibrată. Introdu în alimentație cât mai mult peste gras, legume cu frunze verzi și nuci, morcovi și cereale integrale, pline de vitamine. Bea cel puțin un litru de apa pe zi și aplică pe față o cremă hidratanta, de mai multe ori pe zi.
Capilare sparte
Sunt mici vase de sânge dilatate care au devenit astfel vizibile prin piele. Cauzele dilatării și spargerii acestor vase pot fi mai multe: fumatul, alcoolul, mâncărurile fierbinți sau condimentate și schimbările mari de temperatură. Renunță la fumat și evită alcoolul, mai ales în perioadele foarte calde sau foarte reci. Nu face băi fierbinți și nu intra la sauna. Redu mâncărurile picante din alimentație și alege în schimb variante bogate în flavonoide, precum citricele și broccoli, legume și fructe bogate în vitamină C, care fortifică vasele de sânge, inclusiv capilarele.

Eczeme
Dermatitele sunt o problemă moștenită de obicei și pot fi declanșate de apariția unei iritații pe fond alergic, cauzată de substanțele chimice casnice, de exemplu. Mai pot apărea și că efect al unei intolerante alimentare, caz în care ar trebui să consulți un dietetician. Uleiul din semințe de cânepă pare să aibă efect antialergic și împotrivă iritațiilor cutanate.