Mihai Stamati este autorul proiectului „Străjerii amintirilor”. Ne referim la băncile pe care vă odihniți osișoarele în Parcul Universității Tehnice din Moldova. Mihai Stamati a devenit bursierul Institutului Cultural Român grație acestui proiect. A petrecut o lună la Paris pentru a integra fotografic banca în arhitectura Parisului. Puțini însă știu povestea care se ascunde în spatele inimii cu simbolul infinitului, completat de niște fascicule care amintesc razele soarelui.

Designerul de produs, Mihai Stamati, a fost îndrăgostit de o studentă a Universității Tehnice. A întrebat-o la un moment dat ce simte față de el, dacă îi răspunde cu același sentiment, iar răspunsul tinerei a fost scurt: „Mă gândesc…” Și atunci, profesorul îndrăgostit i-a dat replica:

„Hai, gândește-te, iar eu voi crea pentru tine o bancă pe care să te așezi și să te gândești…”

Despre asta, dar și despre noul proiect al designerului am vorbit în timpul unei plimbări cu mașina.

Poamă „busuoiacă” de la Ciutești - satul în care a crescut designerul

Poamă „busuoiacă” de la Ciutești – satul în care a crescut designerul

Mihai pregătește câteva piese de mobilier stradal, cioplite într-un copac de platan care a fost doborât la pământ cu tot cu rădăcini de ninsorile din aprilie.

video.00_11_50_19.Still005

Urmează să vedem un suport pentru cărți, un loc de parcare pentru biciclete și, desigur, bănci. Vor fi instalate acolo unde a fost doborât copacul, în scuarul Bibliotecii Naționale din Chișinău. Precizăm, designerul mizează pe suportul financiar al chișinăuienilor pentru a fi realizată lucrarea.

afis2 (1)

Va fi lansată o campanie de colectare a donațiilor. O parte din cheltuieli vor fi acoperite de câțiva agenți economici. Mai multe detalii aflați din interviul cu Mihai Stamati.

IMG_6624